Rahvaalle riitti silakka ja olut

0
Silakka oli tärkeä ruoka keskiajallakin. Kuva: Rauno Laine

Rauno Laine

Ruokakulttuurimme on sidoksissa vuodenaikoihin, tapakulttuuriin, juhlapyhiin ja kristillisiin perinteisiin, Vakka-opistossa ruokaperinteestämme luennoinut kirjailija Marja Tanhuanpää sanoo.

– Tärkeää on myös perinteinen ruokajärjestys sekä aterialla käyttäytyminen. Ruoka on myös sidoksissa aikaan ja paikkaan, hän lisää.

Jokainen aikakausi luo uutta ruokaan. Se myös muuttuu matkalla, pizza, jota syömme on hyvin erilaista kuin alkuperäinen.

– Kristilliset perinteet juontavat usein Raamattuun, jossa varoitetaan ylensyönnistä ja mässäilystä, puhutaan pyhistä ruuista, ruokailurituaaleista ja paastosta, Tanhuanpää sanoo.

Lue lisää 22.10.2019 lehdestä