Ruskan raaka-aineet

0

Maija Karala

Etelä-Suomen ruska jo hiipumaan päin, mutta vielä siitä riittää iloa. Se tuo tervetullutta väriä jo vähän harmaaksi käyvään syksyyn. Mutta mistä ruskan värit tulevat?

Syksyllä lehtien väri vaihtuu, koska puut ovat säästäväisiä. Puu ottaa arvokkaan, typpeä sisältävän lehtivihreän talteen runkoonsa. Sen voi käyttää uudelleen keväällä.

Puulajit, joilla on juuristossaan typpibakteereja, pystyvät niiden avulla ottamaan ilmakehästä itselleen rajattomasti typpeä. Niille lehtivihreä on halpaa, joten ne pudottavat lehtensä vihreinä ja lannoittavat samalla maaperää ympärillään. Suomessa näin tekevät harmaa- ja tervaleppä.

Lehtivihreän poistuttua lehti on enemmän tai vähemmän keltainen solukossa vielä piilevien karotenoidi-väriaineiden vuoksi. Tämä selittää osan ruskan väreistä, mutta ei kaikkea.

Karotenoidit ovat keltaisia ja oransseja pigmenttejä, joita esiintyy kasvikunnassa runsain mitoin, mutta eläimet eivät pysty tuottamaan niitä itse.

Kasveilla karotenoidit hoitavat monenlaisia tehtäviä. Ne esimerkiksi suojaavat liialta auringon säteilyltä ja hapen tuottamilta soluvaurioilta. Ihmiselimistökin pystyy hyödyntämään niiden soluvaurioilta suojaavia ominaisuuksia. Siksi ruokavaliossa olisi hyvä olla runsaasti värikkäitä kasviksia: porkkanoita, paprikoita, marjoja ja hedelmiä.

Punaisissa ruskaväreissä – pihlajalla, vaahteralla, villiviinillä ja muilla – on lisäksi antosyaaneja. Nämä siniset, purppuraiset ja punaiset väriaineet antavat värin myös esimerkiksi mustikoille, punakaalille ja orvokeille.

Antosyaaneja ei esiinny lehdissä läpi kesän, vaan puut alkavat varta vasten tuottaa niitä loppukesällä. On edelleen arvoitus, miksi ne niin tekevät.

Antosyaanien tehtäviin kasveissa kuuluu muun muassa lehtien suojaaminen voimakkaalta auringonsäteilyltä ja paleltumiselta. Kukissa ja hedelmissä ne houkuttelevat eläimiä, mutta lehdissä ehkä pikemminkin naamioivat ne vihreää väriä etsiviltä kasvinsyöjiltä. Onkin ehdotettu, että vaahteran syyslehtien punainen on naamioväri kirvoja vastaan.

Myös antosyaaneja sisältäviä ruokia kaupitellaan joskus soluvaurioilta suojaavina, mutta ainakaan toistaiseksi ei ole löytynyt todisteita siitä, että ihmiselimistö pystyisi hyödyntämään niitä kuten keltaoransseja karotenoideja. Niistä on ilmeisesti iloa lähinnä silmälle.

Syksyllä lehtien väri vaihtuu, koska puut ovat säästäväisiä.

Juttu löytyy kokonaisuudessaan myös 10.10.2019 julkaistusta lehdestä