SiHy-hanke uudesta näkökulmasta

0

Paikallisissa lehdissä on ahkerasti kirjoiteltu SiHy-hankkeen puolesta ja vastaan. Yksi pitemmän tähtäimen seikka on jäänyt kokonaan vaille huomiota vaikutuksista Uudellekaupungille.

Olen ollut useita kertoja Hinku-hankeasiamiehenä työryhmän mukana tapaamassa Suomen ympäristökeskuksen ja ympäristöministeriön asiantuntijoita käsittelemässä SiHY-hanketta, ja sieltä on käyty vastavierailulla.

Pidemmällä määritelmällä puhutaan ympäristövastuullisesta yhdyskuntarakentamisesta. Rakentamisen edetessä vihreän rakentamisen tavoitteet tulevat varmaankin lähemmäs reaalimaailmaa.

Suomen Ilmastopaneelin silloinen pääsihteeri kuvasi tilannetta seuraavasti: ”Tehtävämme on edistää ympäristövastuullista yhdyskuntarakentamista Suomessa. Tähän saakka sellaiset kohteet, joissa olemme päässeet vaikuttamaan asioihin ovat olleet yksittäisten rakennusten kohdalla, joko uudisrakentamisessa tai saneerauksessa. Uudessakaupungissa meillä on mahdollisuus tulla mukaan alusta alkaen uuden kokonaisuuden rakentamisessa. Kompakti rakennelma ilman lukuisia ulkoseiniä, sekä lämmittäminen että lämmön talteenotto, rakentamisen materiaalien valinta ja muut seikat ovat tärkeitä pyrittäessä ympäristövastuulliseen lopputulokseen”.

Rakentamiseen Uusikaupunki on saanut ja saa parhaan mahdollisen asiantuntemuksen. Professori Jyri Seppälä kertoo Uudenkaupungin kaupungin verkkosivustolla (osoitteessa Elinkeinot ja yrittäminen/Hinku-hanke) niistä mahdollisuuksista, joita ilmastonsuojelu tuo mukanaan. Tämä tuo uudenlaisia työpaikkoja ja uusia mahdollisuuksia. Tarvitaan uusia tarvikkeita ja näin syntyy kokonaan uusia yrityksiä.

Sen jälkeen kun ympäristöministeriö, Suomen ympäristökeskus ja varmaankin Kuntaliitto ovat ohjeistaneet kaikkia Suomen kuntia ympäristövastuulliseen yhdyskuntarakentamiseen Uudenkaupungin mallin mukaan, voisi uskoa ainakin kahteen vaikutukseen: Tänne tulee paikan päälle lukuisa joukko tutustumaan rakentamiseemme, ja tällä on voimakas vaikutus niiden uusien yritysten sijoittumispaikkakunnaksi, jotka perustavat toimintansa uusiin tarvittaviin tuotteisiin ja hyödykkeisiin. Sijoittumispaikkana Uusikaupunki lienee niissä päätöksissä etulyöntiasemassa.

Professori Jyri Seppälän Uudessakaupungissa kuvatun puheenvuoron voi käydä katsomassa netissä osoitteessa Uudenkaupungin kaupunki/Elinkeinot ja yrittäminen/Hinku-hanke.

Mauri Tenhonen
Hinku-hankeasiamies