Työttömyys alenee uhista huolimatta

0

Työllisyyden hyvä kehitys jatkuu Varsinais-Suomessa. Työttömien osuus työvoimasta oli syyskuun lopussa Varsinais-Suomessa ensimmäisen kerran tilastohistoriassa pienempi kuin Uudellamaalla.

Vakka-Suomessa työttömyysaste oli maakunnan alhaisin. Seutukunnan kunnista vähiten työttömiä on Laitilassa ja eniten Taivassalossa.

Valmet Automotiven lomautukset eivät vielä näy tuoreimmassa tilastossa. Noin 2 700 henkilön määräaikaiset lomautukset alkavat marraskuun alussa ja päättyvät 6. tammikuuta.
Maailmantalouden epävakaa tilanne luo uhkia, mutta onneksi Uudessakaupungissa on saatu myös positiivisia uutisia.

Rajavartiolaitoksen ja Uudenkaupungin Työvene Oy:n sopimus seitsemän rannikkovartioveneen toimituksesta vahvistui viime viikolla. Tilaus työllistää telakkaa usean vuoden ajan.

Kilpailu työvoimasta on kovaa, sillä Rauman telakka sai syyskuussa tilauksen neljän sotalaivan rakentamisesta, ja Turun Meyerin telakalla riittää töitä risteilijöiden rakentamisessa useaksi vuodeksi.

Työvoimapula on arkea monissa yrityksissä, ja sen ratkaisemiseen eivät vanhat konstit enää auta.

Maan hallitus on asettanut tavoitteeksi työllisyysasteen nostamisen 75 prosenttiin tällä vaalikaudella. Se on kova tavoite, jonka onnistuminen ei ole kiinni yksin kotimaisista päätöksistä.

Viime vuosien positiivinen rakennemuutoskaan ei ole onnistunut selättämään nuorten työttömyyttä. Vaikka viime aikoina on mennyt paremmin, pitkällä aikavälillä nuorten työllisyyden kehitys näyttää huolestuttavalta.

Varsinais-Suomen ely-keskuksen analyytikko Juha Pusila kertoi kesällä Salon Seudun Sanomille, että alle 25-vuotiaita oli viime heinäkuussa Varsinais-Suomessa työttömänä yli 76 prosenttia enemmän kuin reilu kymmenen vuotta sitten.

Se on hätkähdyttävän iso luku.

Positiivinen rakennemuutos ei ole onnistunut selättämään nuorten työttömyyttä.