Väriloisto hiipuu, luontomatkailussa kausi jatkuu

0

Uudessakaupungissa on vietetty tällä viikolla syyslomaviikkoa upeassa väriloistossa. Ruska on ollut poikkeuksellisen kaunis ja se on jatkunut pitkään. Nyt lehtipuiden rungot alkavat olla jo paljaita, mutta viimeisiä ruskan rippeitä voi vielä nautiskella viikonlopun aikana.

Yle kertoi, että erityistä tämän vuoden ruskassa on sen samanaikaisuus eri puolilla Suomea napapiiristä saaristoon. Ruskan takia ei tänä vuonna ole todellakaan tarvinnut lähteä pohjoiseen, vaan täällä rannikollakin on saatu nauttia luonnon ilotulituksesta.

Luontomatkailu on viime aikoina erilaisten kyselyjen mukaan kasvanut. Se näkyy kohteiden kasvavissa kävijämäärissä. Erityisesti ilmastonmuutoksesta huolestuneet nuoret liputtavat nyt kotimaanmatkailun puolesta.

Pääkaupunkiseudulla Nuuksiossa eräretkeilijät eivät enää tahdo löytää autolleen parkkipaikkaa syysviikonloppuina, mutta Vakka-Suomessa tilaa on toistaiseksi riittänyt. Tosin esimerkiksi uusi Hierkonpolku Pyhärannassa on saanut valtavan suosion. Entiselle Puolustusvoimien ampuma-alueelle rakennettu, rantaa myötäilevä luontokohde onkin ainutlaatuinen.

Ruuhkaa rannoilla ei sentään ole. Laavulla tai hiekkarannalla voi istuskella rauhassa ja ihailla avomerelle avautuvaa ainutlaatuista maisemaa.

Uusin kohde näillä seuduilla on Kustavissa. Siellä luonto- ja kulttuuripolusta odotetaan uutta matkailukohdetta Kustaviin. Selkämeren kansallispuiston ystävät ry luovutti Kustavin kunnalle uuden luonto- ja kulttuuripolun opasvihkot syyskuussa.

Myös Laitilassa on tarjolla mielenkiintoinen kohde, joka on elvytetty uudestaan käyttöön. Laitilan Vähä-Tulejärven maastossa kiertävä luontoreitti sijaitsee alueella, jossa suunnistettiin Jukolan viesti vuonna 1985.

Kustavissa ja Laitilassa on uusimmat luontopolut.