Varovasti hiirimyrkkyjen kanssa!

0
Vaaran paikka. Myrkkyä syöneet jyrsijät voivat paeta rakennuksista ja päätyä vaikkapa ulkoilevan koiran suuhun. Kuva: Maija Karala

Maija Karala

On taas se aika vuodesta, kun hiiret ja muut pikkujyrsijät pyrkivät sisälle. Mitä tehdä, purisiko myrkky vai loukku paremmin? Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes muistutti tiedotteessaan, että jyrsijämyrkyt ovat hengenvaarallisia myös lemmikeille.

Tiedote perustuu Tukesin eläinlääkäreille tekemään kyselyyn. Siitä selvisi, että vuonna 2015 markkinoille tullut hiirimyrkky alfakloraloosi on aiheuttanut jo ainakin 96 kissojen ja koirien myrkytystapausta. Ainetta kaupitellaan usealla eri myyntinimellä, muun muassa Alpha Pasta 4 %, Black Pearl Pasta ja No Mouse Pasta.

Lemmikki voi saada myrkkyä syömällä sen syötistä, mutta myös mutkan kautta popsimalla myrkkyä syöneen hiiren. Alfakloraloosi on hermomyrkky, joka aiheuttaa ensimmäisinä oireina tasapainohäiriöitä, lihasnykäyksiä ja kouristuksia, kuolaamista ja epänormaalia käyttäytymistä. Eläinlääkärit onnistuivat pelastamaan suurimman osan lemmikeistä, mutta pieni osa niistä kuoli.

Alfakloraloosimyrkytys, samoin kuin perinteisten jyrsijämyrkkyjen aiheuttama sisäinen verenvuoto, ovat tuskallisia tapoja kuolla. Aineet eivät suinkaan pysy kotien seinien sisällä ja aiotuissa kohteissaan. Lemmikkien lisäksi kuolevia jyrsijöitä päätyy myös luonnoneläinten vatsoihin, eikä eläinlääkäri ole niitä pelastamassa. Jyrsijämyrkkyjä löydetään yleisesti petoeläimistä ja linnuista.

Tukes muistuttaa, että paras tapa välttää myrkytykset on olla ensinkään käyttämättä näitä aineita. Jyrsijöitä voi ennaltaehkäistä tukkimalla kolot ja raot ja siivoamalla ruoka pois eläinten ulottuvilta sisällä ja ulkona.

Jos jyrsijöitä kaikesta huolimatta päätyy sisälle, turvallisempi konsti niiden torjuntaan ovat loukut. Hetitappava loukku ei aiheuta turhaa kärsimystä kohteelleen, eikä ole riski kissoille, koirille tai lapsille. Elävänä pyytävää loukkua käyttäessä saalis on vietävä matkan päähän, jotta se ei kipitä saman tien takaisin kotiin.

Jos myrkkyjä kuitenkin käytetään, on noudatettava kaikkia pakkaukseen painettuja varotoimenpiteitä. Ne eivät suinkaan ole siinä koristeena. Myös naapureille on hyvä ilmoittaa, sillä koko lähialueesta tulee jyrsijämyrkyn myötä lemmikeille vaarallinen.

Toivottavasti siimahännät pysyvät tänä vuonna ulkotiloissa, eikä kenenkään rakkaalle lemmikille käy huonosti.

Jos jyrsijöitä kaikesta huolimatta päätyy sisälle, turvallisempi konsti niiden torjuntaan ovat loukut.

Juttu löytyy kokonaisuudessaan myös 24.10.2019 julkaistusta lehdestä