Avuksi lisätty todellisuus: Uudessakaupungissa kohtaavat historia ja tulevaisuuden teknologia

0
Sovelluksessa kaupungin historiasta kertoo pikkupiika. Katsojan on myös mahdollista tutkailla vanhoja kuvia nyky-ympäristössä, kuten tässä Kaupunginlahden rannalla.

Uudessakaupungissa yhdistetään ennakkoluulottomasti historiaa ja tulevaisuuden teknologiaa.

Kehitteillä on mobiilisovellus, jossa lisätyn todellisuuden avulla pääsee kurkistamaan kaupungin historiaan kuvien ja tarinoiden muodossa. Sovellus tulee palvelemaan erityisesti kaupunkiin saapuvia matkailijoita, mutta sitä voivat hyödyntää myös koululaiset, ja miksei myös kaupungin menneisyydestä kiinnostuneet kaupungin asukkaat.

Tämä Uki AR (augmented reality) -nimeä kantava hanke alkoi viime heinäkuussa, ja sovellus on käytettävissä jo ensi kesänä. Hankkeeseen mukaan lähteville yrityksille sovellus tarjoaa mahdollisuuden kertoa uudella tavalla yrityksestä, sen menneisyydestä ja nykyhetkestä. Aikomus on selvittää myös mahdollisuuksia hyödyntää lisättyä todellisuutta yrityselämässä, esimerkiksi uuden työntekijän perehdyttämisessä.

Käytännössä kehitteillä oleva sovellus toimii siten, että henkilö lataa sovelluksen omalle älylaitteelleen, matkapuhelimeen tai tablettiin. Seuraamalla sovelluksen esittelemää reittiä avautuu tietyissä pisteissä laitteen ruudulle näkymä ja oppaaksi saapuu virtuaalinen henkilö. Uudessakaupungissa virtuaaliseksi oppaaksi on valittu kuvitteellinen, 1800-luvun lopulla elänyt piika.

PIIKA KERTOOympäristössä näkyvien paikkojen ja rakennusten historiasta ja tapahtumista lyhyitä, mielikuvitusta kutkuttavia ja ehkä yllättäviäkin tarinoita. Ruudulle ilmestyy myös joukko kyseiseen paikkaan liittyviä vanhoja valokuvia. Kuvia klikkaamalla saa lisätietoja niin paikan menneisyydestä kuin nykyhetkestäkin, kuten paikassa nyt toimivasta yrityksestä tai yrityksistä. Eli virtuaalinen hahmo tuo tutustumiskierrokseen viihteellisen ja tarinallisen puolen ja valokuvien kautta kerrotaan faktatietoa. Sovellus sisältää myös pelillisiä elementtejä, joten sen uskotaan kiinnostavan nuoriakin käyttäjiä.

Sovellukseen on mahdollista lisätä myöhemmin uusia elementtejä. Esimerkiksi olisi mahdollista, että ryhmä oppilaita tekisi kouluprojektina sovellukseen osan, jonka aiheena olisi Uudenkaupungin keskustan tuhonneet palot 1800-luvulla.

Uki AR:n tekijät

 • Sovelluksen sisältämät vanhat valokuvat tulevat Uudenkaupungin museon laajoista valokuvakokoelmista.
 • Museosta on hankkeeseen tarjolla asiantuntija-apua.
 • Koko hanketta hallinnoi Ukipolis Oy.
 • Osa rahoituksesta tulee Maaseudun kehittämis­yhdistys Ravakan kautta.
 • Hankkeessa on mukana Uudenkaupungin kaupunki ja joukko paikallisia yrittäjiä.
 • Sovelluksen teknisestä toteutuksesta vastaa Ctrl Reality Oy.

Rekryexpo-tapahtuma Turun messukeskuksessa 20.11.2019 kello 10–17. 

Lisää juttuja yrityksistä ja maakunnan työllisyydestä Rekryexpo-liitteessä

Julkaisemme laajan katsauksen Varsinais-Suomen työpaikkoihin ja erityisesti it-alan osaajapulaan liittyvistä aiheista 12.11. Rekryexpo-liitteessä. Printtiliitteen lisäksi luettavaa löytyy myös Rekryexpon laajennetusta digilehdestä. Löydät laajennetun digilehden verkkosivujemme kautta. Päälehden jälkeen luettavissa on laajennettu Rekryexpo-digilehti.

Tässä aiheita, jotka löydät vain Rekryexpon digiversiosta:

 • Palkkatuki toimii yrityksissä huomattavasti paremmin kuin julkisella sektorilla
 • Bottikuiskaajat opettavat tekoälyä työttömyysturva-asioissa
 • Somerolainen Laukamo: Maailman meno koskettaa kotimaan yrityksiä
 • Tietoturva, verkkoturva, kyberturva
 • Turkulainen ohjelmistotalo: Jalat maassa, tuote pilvessä