Influenssakausi ei ole vielä alkanut

0
Influenssakausi ei ole vielä alkanut, mutta siihen varautuminen on aloitettu Uudessakaupungissa.

Suomessa influenssakausi ei ole vielä käynnistynyt ja tartuntatautirekisteriin on ilmoitettu vasta yksittäisiä influenssa A- ja B -löydöksiä. Myöskään Euroopassa influenssakausi ei ole vielä kunnolla alkanut.

Tautia esiintyy nyt mm. Arabian niemimaalla, Keski-Amerikassa ja muutamissa Kaakkois-Aasian ja Afrikan maissa. Eteläisellä pallonpuoliskolla influenssa-tapaukset ovat vähentyneet.

Viime kausi käynnistyi viime vuoden joulukuun puolessa välissä ja pahimmillaan se oli tämän vuoden tammikuun lopulla, helmikuulla sekä maaliskuun alkupuolella.

Influenssa on virusten aiheuttama hengitystietulehdus ja se on rajumpi sairaus kuin flunssa. Terveiden työikäisten influenssa paranee yleensä kotihoidolla.

Influenssaa esiintyy vuosittain epidemia-aaltoina ympäri maapallon ja Suomessa tauti jyllää marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana. Yleensä epidemioissa A-influenssat ovat vallalla, mutta joukossa on myös oireiltaan samankaltaisia influenssa B -viruksen aiheuttamia tauteja.

Infektiot alkavat Suomessa usein varuskunnista, koska kasarmiasuminen helpottaa viruksen leviämistä. Muutaman viikon viiveellä infektio leviää ympäri maan. Tavallisina vuosina sairastuu noin 10 prosenttia väestöstä 6–8 viikon aikana. Pandemiasta puhutaan silloin, kun influenssa sairastuttaa tavallista suuremman osan väestöstä ja tauti on tavallista ankarampi.

WHO antoi suosituksen influenssarokotteen koostumuksesta pohjoisen pallonpuoliskon tulevalle influenssakaudelle 2019–2020 tavanomaista myöhemmin. Suositus perustuu maaliskuun puoleen väliin mennessä kertyneeseen tietoon kiertävistä viruksista ja arvioon siitä, minkä kaltaisia influenssaviruksia tulevana epidemiakautena todennäköisesti kiertää.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on tänä vuonna hankkinut kansallista rokotusohjelmaa varten 1,7 miljoonaa pistettävää rokotetta kaikille ikäryhmille ja 116 000 nenäsumuterokotetta 2–6-vuotiaille. Valtakunnalliseen rokotusrekisteriin oli viime viikon tiistaihin mennessä kirjattu annetuksi yli 100 000 influenssarokoteannosta. Kaikki annetut rokoteannokset eivät kuitenkaan näy rokotusrekisterin luvuissa.

Tartunnan saaneiden ja sairastuneiden määrät vaihtelevat paljon kausittain. Arvioidaan, että vuosittain Euroopassa sairastuu 4–50 miljoonaa ihmistä influenssaan. Tautiin kuolee ennenaikaisesti noin 15 000–70 000 ihmistä. On myös arvioitu, että valtaosa tartunnan saaneista on oireettomia.

Kausi-influenssarokotukset alkoivat Uudessakaupungissa tällä viikolla. Maksutta rokotteen saavat mm. 65 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat, kuuden kuukauden ikäiset lapset aina 6-vuotiaisiin saakka ja raskaana olevat.

Influenssa


alkaa nopeasti nousevalla korkealla kuumeella. Muita oireita lihaskipu, päänsärky, huonovointisuus.

Lisäksi voi olla kuivaa yskää, kurkkukipua, nuhaa, nenän tukkoisuutta kuten tavallisessa nuhakuumeessa.

itämisaika useimmiten 1–3 vuorokautta. Tartunnan saaneista vain noin puolet sairastuu.

useita jälkitauteja. Jälkitauteja lapsilla korvatulehdus ja keuhkoputkentulehdus sekä kaikissa ikäryhmissä keuhkokuume.

Lääkäriin, jos tauti korkeakuumeinen, jos yleisvointi huonompi kuin mihin flunssassa tottunut tai jos oireet palaavat ensin lievityttyään.