Joulu saapui kaupunkiin

0
Joulun tunnelma lämpöä sydämeen antavine valoineen on taas täällä.

Uusikaupunki tunnetaan rauhastaan ja nykyisin myös pikkujoulurauhasta. Sunnuntaisen joulukadun avauksen yhteydessä sellaisen esitti kaupungin nuorisovaltuuston puheenjohtaja Kristiina Hällfors sanoilla, jotka itse kunkin olisi syytä säilöä kiireiseen joulusydämeensä.

– Meidän pitäisi ottaa enemmän huomioon sellaisetkin ihmiset, jotka eivät saa tai voi viettää sellaista joulua kuin haluaisivat. Jouluna tärkeintä on epäitsekkyys ja muitten huomioiminen. Kaikkien pitäisi saada viettää ihanaa joulua, jos vain niin haluaa. Kunpa jokainen saisi iloita ja nauttia joulunajasta koko sydämestään, muistutti Hällfors.

– Meidän aikuisten pitäisi ottaa mallia lapsista, lapsenomainen joulu tekisi meistä monesta onnellisemman, pikkujoulurauhan julistanut Hällfors painotti.

 

Joulun tunnelma lämpöä sydämeen antavine valoineen on taas täällä.

Varsinaisesta joulunavauspuheesta torilavalla vastasi itseään toisen kierroksen uusikaupunkilaiseksi luonnehtiva Päivi Sappinen. Palattuaan kymmenen vuotta sitten perheineen takaisin kotikaupunkiin hän sanoi hetken joutuneensa totuttautumaan uusikaupunkilaiseen elämänrytmiin.

Vuosien varrella siitä on tullut myös helppoutta, palvelualttiutta ja kaupunkilaisten välillä vallitsevaa yhteisöllisyyttä.

– Usein Uusikaupunki tuntuukin kuin lämpimältä syliltä, jossa joku on aina valmis ottamaan kopin, kun arjessa sakkaa. Siitä jaksan olla loputtoman kiitollinen.

– Sen sijaan, että lähtisin hassaamaan joulun kynnyksellä rahojani isojen ostoskeskusten halpamyymälöihin, lupaan keskittää joulun hankinnat kotikaupunkiini, erityisesti pienyrittäjien putiikkeihin. Jokainen paikallisen pienyrittäjän kassaan kilahtanut euro on elintärkeä, Sappinen linjasi.

– Joulunaika on kuitenkin ensisijaisesti jotain ihan muuta kuin kulutusjuhlaa ja lahjaröykkiöitä. Koetetaan stressaamisen sijaan muistaa nauttia rauhoittumisesta, hiljentymisestä ja yhdessäolosta läheisten kanssa. Iloitaan joulun tunnelmasta, siitä lämmöstä ja valosta, jota se tähän vuoden pimeimmän ajan keskelle tuo. Ja nautitaan myös ihanan kotikaupunkimme tunnelmavaloista, jotka kohta syttyvät loistamaan, kehotti Sappinen.

Ja niin valot syttyivät.

Luonnollisesti joulunavauksessa oli paikalla myös itse joulupukki, joka johti hevoskärryjen vetämänä jo perinteistä joulun lyhtykulkuetta. Lapsia ja vähän vanhempiakin taisivat kuitenkin kiinnostaa pukkia enemmän tämän jakamat makupalat.

Asko Tanhuanpää

Nelivuotias Mikael Skön tarkisti äitinsä Tarun kanssa, onko hänen Touhulassa tekemänsä koriste paikallaan torin joulukuusessa.
Nuorisovaltuuston puheenjohtaja Kristiina Hällfors.

 

Toisen kierroksen uusikaupunkilainen Päivi Sappinen piti joulunavauspuheen.

 

Joulumuori Kerttu Aaltonenkin ennätti torille ja kesäkahvilan glögeille.

 

Joulunavaus huipentui helsinkiläisen valosirkus Spektrin näyttävään valoshowhun.

 

Kiinasta Kalantiin muuttanut Ziu Ying Zeng villasukkaostoksilla poikansa Leon kanssa.

 

Lokalahtelaiset Pirjo Kemppainen ja Kari Ketola kuuluvat Wanjan ajan markkinoiden vakiokalustoon kuusikoristeineen ja sytykkeineen.

 

Kauppa kävi Mauri Suikin ja Tauno Ujulan isännöimällä Kalannin Sotaveteraanien kojulla niin hyvin, että lyhteet loppuivat kesken.

 

Laitilalainen Pirjo Kemppainen on pysähtynyt tyttärensä Minna Alangon kanssa Harri ja Pauliina Soinin myyntitiskille vanhan ladon laudoista tehtyä koristeita ihastelemaan.

 

Tapio Pääkkö paistoi Rauhanuistoon sijoittuneessa Golfravintolan kahviossa munkkeja ja pikkusisko Sirpa annosteli riisipuuroa kera sekahedelmäsopan.

 

Vilma Sappinen (vas.) ja Saara Viksilä pysähtyivät hengähtämään Golfravintolan kahvioon.

 

Missä markkinat, siellä ilmapallot.