Kierrättämällä taas jouluiloa

0
Minna Rautanen, Timo Räsänen, Erkka Jäsperlä sekä Hanna-Kaisa Vuola ja Jonna Nurminen ovat järjestämässä jälleen Kierrättämällä jouluiloa -tapahtumaa.

Remeo järjestää Uudenkaupungin seurakunnan, Telmarin Oy:n, Mannerheimin lastensuojeluliiton ja Gasthaus Pookin kanssa jälleen Kierrättämällä jouluiloa -tempauksen. Kolmatta kertaa järjestettävässä tapahtumassa laitetaan käyttökelpoiset lasten lelut ja kirjat kiertoon.
– Aloitimme vuonna 2017 Orivon jätteenkierrätyslaitoksella. Leluja tuli silloin paljon ja toiminta oli hallittua kaaosta. Viime vuonna toteutimme tempauksen Telmarinin aulassa. Paikka oli riittävän iso ja väki löysi sen hyvin, joten keräämme leluja samaan paikkaan tänä vuonna, Remeon yksikönpäällikkö Timo Räsänen kertoo.
Käyttökelpoisten ja hyväkuntoisten lelujen kierrättäminen joululahjaksi lähti Räsäsen omasta ideasta.
– Joku ei ehkä tarvitse kyseistä tavaraa, mutta se voi jollekin toiselle olla hyvinkin arvokas. Valmennamme samalla ihmisiä siihen, ettei kaiken tarvitse aina olla uutena hankittua. Opetamme siis kiertotaloutta, Räsänen sanoo.
– Lasten tuotteet ovat käytössä vain hyvin lyhyen ajan, joten ne voidaan kierrättää hyväkuntoisina eteenpäin. Vapaaehtoiset käyvät lahjoitetut tavarat läpi ja asettelevat ne hyllyihin. Se voi näyttää lapsen silmin ihan lelukaupan tarjonnalta, Telmarin Oy:n toimitusjohtaja Erkka Jäsperlä korostaa.
Viime vuonna tavaroita tuotiin enemmän kuin niitä noudettiin. Uusia omistajia odotti yli sata kierrätyslahjaa.
– Arvostan tavaroiden lahjoittajia. Hehän voisivat viedä tavaransa kirpputorille myyntiin, mutta haluavat mieluummin levittää jouluiloa tavaralahjoitusten muodossa, Räsänen kertoo.
– Noutamatta jääneet tavarat jaettiin Uudenkaupungin seurakunnan vähävaraisten joululounaalla. On hyvä, että tavaroiden kierrätystilaisuus järjestetään näin ajoissa, jotta ehdimme saada tavarat kiertoon myös seurakunnan tapahtumien kautta, seurakunnan lapsityönohjaaja Minna Rautanen lisää.
Tavaroita saadaan kiertoon myös Mannerheimin lastensuojeluliiton eli MLL:n perhekahviloiden kautta. Näin lupaa Mannerheimin lastensuojeluliiton Uudenkaupungin paikallisyhdistyksestä Hanna-Kaisa Vuola.
– Perhekahviloita on neljä kertaa viikossa, joten jouluun mennessä niitä pidetään vielä monta kertaa, Vuola kertoo.
– Viime vuonna eräs vanhempi rouva haki lapsenlapsilleen joululahjat kierrätystapahtumasta. Hän kertoi, ettei hänellä olisi muuten ollut varaa antaa lahjoja laisinkaan, MLL:n Varsinais-Suomen piirin perhekeskustoiminnan Vakka-Suomen koordinaattori Jonna Nurminen lisää.
Ehjiä, puhtaita ja hyväkuntoisia leluja ja kirjoja otetaan vastaan Telmarinin eteisaulassa Alisellakadulla ensi viikon tiistaina ja keskiviikkona kello 9–17. Tavarat laitetaan kiertoon eli niitä voi noutaa torstaina 14. marraskuuta kello 10–18. Tapahtumatorstaina on Gasthaus Pookin lohikeitto-, glögi- ja joulutorttutarjoilu sadalle ensimmäiselle vieraalle.