Lapset töihin, aikuiset kouluun

0

Monien uusikaupunkilaisten työyhteisöjen keski-ikä laski eilen hetkellisesti. Lapsen oikeuksien viikko päättyi eilen valtakunnalliseen Lapsi mukaan töihin -päivään.

Ei hassumpi ajatus, sillä harva lapsi lopulta tietää, mikä on työpaikka, miksi aikuiset menevät töihin ja mitä siellä tehdään.

Lapsen arki aikuisten maailmassa on mysteerejä täynnä muutenkin. Huonekalut ovat isoja ja automatkat loputtoman pitkiä.

Teemapäivän tarkoitus on nostaa esiin lasten ääntä ja osallisuutta yhteiskunnassa. Jokainen meistä on ollut joskus lapsi, mutta silti aikuisten on usein vaikea asettua lapsen asemaan.

Muistot omasta lapsuudesta eivät vastaa todellisuutta, jossa lapset nykyään elävät. Joskus voitaisiin viettää myös aikuiset koulussa -päivää.

Tietojen päivittäminen avartaisi niin vanhempia, isovanhempia kuin päättäjiäkin. Lyhytkin piipahdus toisen arjessa lisää keskinäistä ymmärrystä.

Lapsen oikeuksien sopimus allekirjoitettiin YK:n yleiskokouksessa 30 vuotta sitten. Sopimus muistuttaa, että lapset ovat itsenäisiä ja heitä ei saa kohdella huonosti missään tilanteessa.

Oikeuksien sisäistämisessä riittää vielä tehtävää. Esimerkiksi ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun lähtenyt 16-vuotias ruotsalainen Greta Thunberg on saanut aikuisilta osakseen hämmästyttävän paljon mitätöintiä, raivon ilmauksia ja suoranaista kiusaamista.

Mistä nämä reaktiot kertovat? Valitettavan usein siitä, että aikuiset eivät kykene kuuntelemaan lapsia. Lasten sanotaan laukovan totuuksia, mutta jos mielipiteet eivät miellytä, ne saavat osakseen vähättelyä.

Asiat ovat harvoin mustavalkoisia ja aikuisten ei pitäisi toimia tulppana, vaan mieluummin korvana sukupolvien väliselle vuoropuhelulle.