Lintujen ruokinta on nyt ajankohtaista

0
Valkoselkätikka on vieraillut Antti Raision pihalla ahkerasti.

Taivassalossa asuva lintuharrastaja ja lintujen ruokkija Antti Raisio iloitsee piharuokinnalla päivittäin vierailleesta valkoselkätikasta. Sille kelpaavat pihapuihin ripustetut silavat ja läskimakkarat. Näitä iloisia yllätyksiä voi talvilintujen ruokkijalle joskus tulla.

– Siemeniä, kauraa, hirssiä ja durraakin on tarjolla. Aloitin ruokinnan marraskuun alussa ja hyvin näyttää kelpaavan, Raisio kertoo.

On taas se aika vuodesta, jolloin on hyvä muistaa siivekkäitä ystäviämme. Talvi vaanii jo nurkan takana ja pieni höyhenpallokin tarvitsee runsaasti energiaa, jolla selvitä taas pakkasyön yli.

Raision ruokinnalla pyörii nyt joukko pikkuvarpusia ja keltasirkkujakin ilmaantuu lähipuihin. Tali- ja sinitiaiset hyörivät nekin ruokinnalla.

– Olen hieman hajasijoittanut ruokintoja pihalle. Yksi paikka on suojassa kuusen alla, jossa pikkulinnutkin voivat ruokailla rauhassa suojassa varpushaukaltakin, joka on tässä pyörinyt, Raisio kertoo.

Lintujen touhuja on mukava katsella keittiön ikkunasta, kuten Raisiokin tekee. Ruokinta kannattaa kuitenkin sijoittaa niin, että suojaa on tarjolla ja etteivät esimerkiksi kissat pääse käsiksi lintuihin.

Raisio muistuttaa myös ruokintapaikan puhdistuksesta ja siivouksesta. Näin salmonellariskikin vähenee.

– Etenkin pikkuvarpuset ovat sellaisia, jotka heittelevät siemeniä ympäriinsä, niissä piilee aina tautien vaara, joten siivous talvellakin on paikallaan, hän muistuttaa.

Oravista ei Raision pihalla ole suurta huolta ollut, mutta monelle muulle pörröhäntäiset kurret lienevät tuttuja. Ne kyllä huomaavat annin ennen yhdenkään linnun saapumista.

Monenlaista voi yrittää, ettei kaikki päätyisi heidän suuhunsa. Verkkoja, lintulaudan ripustamista tarpeeksi ylös niin, ettei puusta siihen pääse tai mitä vain oman insinööritaidon tuotetta.

Oravat ovat kuitenkin kekseliäitä ja selvästi miettivät, mitenkä tuohon pääsisi käsiksi. Muitakin vieraita voi käydä murkinalla, kuten hiiriä tai päästäisiä. Raision pihalla käy joskus kettu ja supejakin maisemissa liikkuu.

– Kekseliäitä närhiä on ruokinnalla myös ollut. Sekin tietää ja osaa miten antiin pääsee käsiksi parhaiten, Raisio kertoo.

Kun lintujen ruokinnan on kerran aloittanut, sitä on syytä jatkaa keskeyttämättä aina siihen saakka kunnes luonnosta taas löytyy keväällä ravintoa. Parempi on, että linnut löytävät yhdestä paikasta ruokaa kuin hortoilevat ympäriinsä lyhyen talvipäivän aikana ja kuluttavat energiavarastonsa loppuun.

Pakkasöinä pitää muutenkin hakeutua mahdollisimman hyvään suojaan ja pysytellä liikkumattomana. Kunnes taas pääsee ruokapöydän ääreen.

– Onhan tässä työtä, lintujen ruokavarastojen täydentämistä ja paikkojen siivoustakin. Mutta näin eläkeläisellekin mukavaa puuhaa, Raisio sanoo.

Pihalleen hän on ripustanut myös useita pönttöjä. Asuntoja on tarjolla muun muassa tervapääskyille.

Rauno Laine