Lundelinin Terttu on yrittäjäyhdistyksen ikiliikkuja

0
Käsillä tekeminen on Terttu Lundelin juttu, samoin kuin yrittäjyyskin. Joulumarkkinoille hän oli tehnyt tänäkin vuonna perinteisiä luutia.

Yhdessä tekeminen on liima, joka on saanut Terttu Lundelinin , 66, kiinnittymään Uudenkaupungin yrittäjäyhdistykseen niin vahvasti, että vielä vuosia kymmenvuotisen puheenjohtajakautensa jälkeenkin hän osallistuu toimintaan täysillä.Yrittäjyys on Lundelinilla suvun perintöä. Hän on kolmannen polven yrittäjä.

Rohkeus, innostuminen ja työtä pelkäämätön asenne kuvaavat Lundelinin asennetta elämään. Hän tarttuu asioihin ja käärii hihat, omasta mielestä joskus liiankin nopeasti.

Lundelin päätti kerran kotonaan asentaa myöhään illalla hyllyn keittiön seinälle, vaikka mies sanoi, että kannattaisi odottaa seuraavaan päivään.

– Seuraavana päivänä hylly oli romahtanut, ja mies kommentoi, että lujuuslaskelmani oli pielessä. Elämä on opettelua, Lundelin nauraa.

Terttuun on opittu Uudessakaupungissa luottamaan monessa asiassa. Puheenjohtajavuosina hän luotsasi Merefestejä, markkinoita ja monia muitakin tapahtumia. Ja kun torilla tapahtuu, hänellä on langat käsissään.

– Minulta kysytään joskus, että koska jään eläkkeelle. Asia ei ole vielä tullut ajankohtaiseksi, ja tulevaisuudesta en vielä tiedä, hän sanoo.

Palkkatyötäkin Lundelin kokeili nuorena. Vuonna 1974 hän pestautui hommiin Uuteenkaupunkiin vasta perustettuun tv-komponenttitehtaaseen. Aika Salcompilla jäi hyvin lyhyeksi, sillä 1. marraskuuta samana vuonna hän aloitti yrittäjänä.

– Sain tilaisuuden jatkaa tätini kauppaa Pohitullissa ja siinä hommassa olinkin 16 vuotta. Myöhemmin perustin kukkakaupan, jota pidin 18 vuoden ajan. Käsillä tekeminen on minun juttuni.

Kukkakaupan pitäminen oli hänelle niin mieluista, että ajatus sen herättämisestä henkiin kaihertaa mielessä vieläkin.

Tyttäret palauttavat silloin äitinsä maanpinnalle ja sanovat: ”älä unta näe”.

– He muistavat, kuinka joulun aikaan ja usein muutenkin olin kaupassa aamusta iltaan. Oli se aika rumbaa, mutta myös ihanaa aikaa.

Äitinsä työtä toriyrittäjänä Terttu Lundelin ryhtyi jatkamaan vuonna 1988. Hetkeäkään hän ei ole päätöstä katunut, vaikka väliin on mahtunut vaikeitakin vuosia, kuten laman ja taantumat ajat.

Yrittäjäyhdistystä Lundelin luotsasi tarmokkaasti 11 vuotta. Päämääränä oli kaupungin elinvoiman vahvistaminen.

– Yhdistystoimintaan meni parhaimmillaan 460 tuntia vuodessa, Lundelin kertoo.

Niitä tunteja hän ei ole koskaan katunut, sillä työstä sai palkinnoksi hyvän mielen ja kaupunkilaiset kiittivät.

– Teimme monenlaisia tapahtumia kaupunkilaisille ja näytimme, että meillä on tahtotila tehdä yhdessä asioita.

Lundelin toivoo, että valmistelussa ja päätöksenteossa punnitaan asioita aina myös elinkeinoelämän näkökulmasta. Kaavoitukseen, rakentamiseen ja palveluihin liittyvät päätökset vaikuttavat useimmiten myös yritysten toimintaan.

Kaupungin ja yritysten yhteistyö on Lundelinin mukaan äärimmäisen tärkeää edelleen, ja siinä hyötyvät kaikki.

– Kun kaupungissa on yrityksiä, myös kaupunki menestyy, hän sanoo.

Digitaalisuus on tullut vahvasti mukaan niin isojen kuin pientenkin yritysten toimintaan. Lundelin näkee siinä paljon mahdollisuuksia, mutta torikaupassa ihmisten kohtaaminen kasvokkain on edelleen liiketoiminnan ydintä.

– Minulle on tärkeää olla vuorovaikutuksissa ihmisten kanssa ja sanoa ihmisille huomenta, päivää ja näkemiin.

Muutos on pysyvää, ja viime aikoina se on näkynyt muun muassa kaupungin kansainvälistymisenä.

– Se on rikkaus, että saamme uusia asukkaita. He käyttävät palveluja, josta yrityksetkin hyötyvät.

Terttu Lundelin66-vuotias.

Yritys: Torikauppa Lundelin.

Perhe: Kaksi lasta ja kaksi lastenlasta.

Harrastukset: Kesäpaikka Kustavissa ja kaikenlainen liikkuminen: sulkapallo, laskettelu, tanssi ja uiminen.

Elämässä parasta: Lapset, lapsenlapset, läheiset ja ystävät.

Yrittäjyys on…elämäntapa.

Uusikaupunki on vuonna 2030…hyvä paikka elää.