Rauman telakalle on saatu uusia merenkulkualan toimijoita

1

Rauman kaupungin omistama Seaside Industry Park ja yksityisomistuksessa oleva Rauma Marine Constructions Oy (RMC) ovat saaneet alueelle uusia telakka-alan yrityskumppaneita. RMC ja laivojen sisustuksia ja matkustajahyttejä valmistava helsinkiläinen Merima Oy ovat tehneet keskenään työsopimuksen, joka koskee aloitettavia Tallink-varustamon ja Kvarken Linkin tilaamia laivoja. Merima Oy on päättänyt perustaa hyttitehtaan mahdollisimman lähelle RMC:n telakkaa, jotta yhteistyö sujuisi joustavasti.
Turkulainen Deltamarin Oy on puolestaan tehnyt helsinkiläisen Merima Oy:n kanssa edellä mainittuja julkisia tiloja koskevan suunnittelusopimuksen. Työsuhteen helpottamiseksi Deltamarin on perustanut konttorinsa Raumalle. Näillä järjestelyillä RMC voi keskittyä pelkästään teräsrakentamiseen. Deltamarin ja Merima ovat jo useita vuosia tehneet menestyksellistä yhteistyötä monissa matkustajalaivaprojekteissa eri telakoilla.
Rauman kaupungin päätös lunastaa vuonna 2014 rahoitusvaikeuksissa olevan korealaisen STX Finland:in omistaman Rauman telakan oli rohkea teko, koska telakan laitteiden ja työmenetelmien ajan tasalla pysyttäminen oli pahasti laiminlyöty, eikä uusia alustilauksia ollut. Eurooppalaiset telakat ja sijoittajat eivät olleet telakasta nimeksikään kiinnostuneita.
Alueen hoitoa varten perustettiin Rauman Merikiinteistöt Oy. Samana vuonna eräät raumalaiset telakka-alan asiantuntijat tekivät myös rohkean päätöksen ja perustivat alueelle Rauma Marine Constructions Oy:n telakan. Yhtiö vuokrasi Merikiinteistö Oy:ltä toimintaansa varten varsinaiseen toimintaan kuuluvat työtilat, kuten nosturit, lohkohallit ja telakka-altaan.
Näiden järjestelyiden tuloksena ja alkuvaikeuksien kautta RMC kehittyi luotettavaksi ja menestyväksi telakkayhtiöksi, joka sai melko pian alustilauksia ja kaiken edellä mainitun kruunuksi sopi äskettäin Suomen Merivoimien kanssa neljän korvetin rakentamisesta.
Pituudeltaan 105 metriä olevat laivat ovat Merivoimien kaikkien aikojen suurimmat. Merivoimat on aikaisemmin tilannut miinantorjunta-aluksia Italiasta, mutta koska niiden toimitus myöhästyi yli kaksi vuotta, on ymmärrettävää, että Italia ei tällä kertaa tullut enää kysymykseen.
Nyt kun RMC:n tilauskirja on lähes täynnä useaksi vuodeksi, tietää se telakalle lisääntyvää työvoiman tarvetta, joka samalla parantaa raumalaisten kauppojen myyntiä ja tukee Rauman taloutta.
Jaakko Varimaa
merikapteeni

1 KOMMENTTI

  1. Artikkelista saattaa tulla se käsitys, että Deltamarin olisi vasta nyt perustanut toimiston Raumalle. Se ei kuitenkaan pidä paikkaansa vaan toimistomme on ollut siellä jo 1990-luvun alkupuolelta lähtien.

Kommenttien lisääminen on estetty.