Työn ja perhe-elämän yhdistäminen isien näkökulmasta

0

Se on inhimillistä elämää, että välillä on konflikteja.
Näin sanoo Vuoden isäksi valittu jyväskyläläinen Hermanni Hyytiälä, neljän lapsen yksinhuoltajaisä.
Hän kertoo Ylen haastattelussa opettaneensa lapsilleen, että riidat sovitaan, ja että niiden jälkeen pyydetään ja annetaan anteeksi. Hän tunnustaa hermostuvansa arkisissa tilanteissa itsekin, mutta muistaa sanoa anteeksi ja kertoo jälkikasvulleen käyttäytymisensä syyn.
Hyytiälä on huolehtinut perheestään yksin sen jälkeen, kun hänen puolisonsa menehtyi viisi vuotta sitten.
Sosiaali- ja terveysministeriön Vuoden isä- palkinnon teemana oli tänä vuonna työ- ja perhe-elämän yhteensovittaminen. Aihe on ollut esillä suomalaisessa perhepolitiikassa pitkään, mutta isoja askeleita ei ole puheista huolimatta viime vuosina juurikaan otettu.
Viime vuoden lopussa julkaistussa perhebarometrissä kaikkein tärkeimmiksi perhepoliittisiksi toimenpiteiksi vastaajat arvioivat joustavan työajan ja osa-aikatyön mahdollisuuden. Eniten kannatusta saa perhevapaamalli, jossa vanhemmat voivat vapaasti päättää kumpi käyttää vanhempain- ja hoitovapaat.
Tilastokeskuksen tuore vertailu kertoo, että Ranskassa on Euroopan pisimmät vain isien käytössä olevat perhevapaat. Silti vain murto-osa käyttää siellä mahdollisuutta olla kotona lastensa kanssa.
Suomessa isien osuus käytetyistä perhevapaista on noin 11 prosenttia. Tasa-arvon kannalta lukemassa on parantamisen varaa, mutta myös lasten näkökulmasta sitä voitaisiin käyttää enemmän.
Tasapainoilu työn ja perhe-elämän välillä on haastavaa niin isille kuin äideillekin erityisesti silloin, kun tulee vastoinkäymisiä ja arki on vaarassa suistua raiteiltaan.
Vuoden isäksi valittu Hyytiälä työskentelee it-alalla ja antaa tunnustusta työnantajalleen, joka otti huomioon lapsiperhettä kohdanneen surun ja yllättävän elämäntilanteen.
Hermanni Hyytiälä ei unohda arjessa kolmea asiaa, jotka antavat arkeen voimavaroja. Ne ovat rakkaus, rajat ja ruoka.