Vanha panimo muuttui uudenlaiseksi kaupunkitilaksi

0

Oletko kiinnostunut kaupungin tulevaisuudesta? Rakennetusta ympäristöstä, lapsista, nuorista, ikäihmisistä, oppimisesta sekä kaupungin ja kuntalaisten vuorovaikutuksesta?

Uudessakaupungissa on avautunut uusi kaupunkitila, jossa vietetään tänään avoimia ovia. Pohjoistullikadulla sijaitsevaan vanhaan panimoon kunnostettu demotila on tarkoitettu kaupungin suurimman rakennushankkeen, sivistys- ja hyvinvointikeskuksen, esittelytilaksi.

Uudelle kaupunkitilalle on löytynyt lyhyessä ajassa monenlaista muutakin käyttöä.

Viikko sitten perjantaina sen valloittivat nuoret, kun tiloissa pelattiin kaikkien aikojen ensimmäinen e-urheiluturnaus UkiStrike. Se oli jymymenestys.

Tiistaina kaupunki järjesti tiloissa yhdistyksille suunnatun illan, jossa visioitiin kaupungin tulevaisuutta. Kävi ilmi, että tila soveltuu tarvittaessa myös yhdistysten käyttöön ja se voi toimia myös yhteisöllisenä tilana, jossa ihmiset voivat tavata toisiaan ja verkostoitua keskenään.

Tila on näillä näkymin käytössä 2–3 vuotta. Sen tärkein tehtävä on mahdollistaa SiHy-hankkeeseen liittyvien ideoiden ja toiminnallisten ratkaisujen kokeileminen ennen käyttöönottoa.

Kukaan ei vielä tiedä, millainen koulu uuteen rakennukseen tulee. Parasta olisi, jos kuntalaiset ja käyttäjät otettaisiin demotilan avulla aidosti mukaan suunnitteluun. Vain sillä tavalla koulusta ja muista sinne suunnitelluista tiloista muotoutuu uusikaupunkilaisten käyttäjien näköinen.

SiHy-tiloihin tulee kaksi koulua, uimahalli, monitoimihalli ja päiväkoti. Myös musiikkiopisto ja kansalaisopisto ovat osa kokonaisuutta.

Lähtökohtana tilojen suunnittelussa on paitsi monikäyttöisyys myös taloudellisuus ja ympäristöystävällisyys. Turhia neliöitä ei rakenneta, ja tilojen pitää kestää aikaa.