Vanhuksille tarkoitettuja liukuesteitä yhä hakematta

0
Uusikaupunki antaa 70 vuotta täyttäville 20 euron avustuksen liukuesteiden hankkimiseen.

Kaupunki on viime vuodesta alkaen antanut 70 vuotta täyttäneille asukkailleen 20 euron osto-osoituksen liukuesteiden, nastalenkkareiden tai kenkien nastoituksen hankintaan. Tämän vuoden syntymäpäiväsankareiden osto-osoituksia on voinut noutaa lokakuun puolivälistä lähtien, mutta nyt Kenkäkauppa Alinasta viestitettiin, että liukuesteitä on vielä valtavat määrät hakematta.

– Tämän vuoden loppuun asti jaetaan osto-osoituksia vuonna 1949 ja sitä ennen syntyneille. Osto-osoituksia on vielä aika paljon hakematta, Uudenkaupungin vanhustyön toimiston toimistonhoitaja Raija Yrttimaa myöntää.

Kaupunki jakoi viime vuonna liukuesteiden osto-osoituksia kyseisenä vuonna 70 täyttäneille tai sitä vanhemmille kotona asuville kaupunkilaisille. Ensi vuonna kaupungin myöntämiä liukuesteiden osto-osoituksia voivat puolestaan hakea silloin 70 vuotta täyttävät ihmiset.

– Kyseessä on siis vuonna 1950 syntyneiden ikäryhmä. Heillä on ollut viime lokakuusta alkaen aikaa hakea osto-osoituksensa. Noudon takaraja on ensi vuoden lopussa. 70-vuotiaiden on myös huolehdittava siitä, että he käyttävät osto-osoituksensa sen vuoden aikana, kun he sen hakevat, koska kaupunki on budjetoinut ne aina tietylle vuodelle, Yrttimaa korostaa.

Vuonna 1950 syntyneiden ikäryhmä on vielä toistaiseksi käynyt melko laiskasti hakemassa osto-osoituksia. Niitä on Yrttimaan mukaan haettu arviolta parikymmentä kappaletta.

– Vanhemmissakin ikäluokissa ihmiset voisivat olla aktiivisempia, koska heistä ehkä yksi kolmesta on vasta käynyt oman liukuesteiden hankintatuen hakemassa. Syynä voi olla se, etteivät ihmiset ole tienneet osto-osoituksen olemassa olosta, vaikka siitä on paljon tiedotettu ja uutisoitu. Toisaalta myös vetinen syksy ja talvi antavat ymmärtää, ettei liukuesteillä olisi vielä kiirettä, Yrttimaa huomauttaa.

Kaupungin osto-osoituksena myöntämä 20 euroa on Yrttimaan mukaan lähinnä porkkana siihen, että kaupunkilaiset hankkisivat liukuesteitä ja tottuisivat käyttämään niitä.

– Eiväthän ne liukuesteet ikuisia ole, mutta jos iäkkäämmät asukkaat ensikokemuksen kautta huomaavat, että niistä on oikeasti hyötyä ja esimerkiksi kaatumisen myötä tulleilta lonkkamurtumilta vältytään, niin ehkäpä he ostavat itse jo seuraavat, Yrttimaa sanoo.

Oman osto-osoituksensa voi noutaa arkisin kaupungin vanhustyön toimistolta joko toimistonhoitaja Raija Yrttimaalta tai palvelusihteeri Satu Teléniltä . Osoitus on henkilökohtainen, joten muut eivät voi silla hankkia liukuesteitä itselleen.

Osto-osoituksen arvo on korkeintaan 20 euroa. Mikäli liukuesteet maksavat esimerkiksi 16 euroa, ei ostoksesta saa vaihtorahaa. Mikäli liukuesteet maksavat 25 euroa, asiakas maksaa osto-osoituksen yli menevän osan itse. Osto-osoituksella voi maksaa osan myös esimerkiksi nastakenkien hinnasta.