VS-Automaatio Oy on Vuoden yritys

0
- Kolme vuotta sitten hankittu ruiskuvalukone on noin 12 metriä pitkä ja sen sulkuvoima on 1600 tonnia, selvittävät toimitusjohtaja Petri Siiri (vas.) ja tehtaanjohtaja, hallituksen puheenjohtaja Eerik Viinikkala.

Vihreä majoneesipullon korkki, valkoinen väestösuojan vesisäiliö, musta kuivakäymälä… Näitä ja monia muita muovisia tuotteita valmistetaan Pajalassa VS-Automaatio Oy:ssä, joka on Vuoden yritys Uudessakaupungissa. Palkinto julkistettiin viime lauantaina Varsinais-Suomen Yrittäjien järjestämässä Yrittäjägaalassa Turussa.

VS-Automaatio Oy on perustettu vuonna 2007 ja se siirtyi vuonna 2009 Uuteenkaupunkiin. Yhtiö nimi tulee omistajista, Eerik Viinikkalasta ja Petri Siiristä . Viinikkala on tehtaanjohtaja sekä hallituksen puheenjohtaja ja Siiri on yhtiön toimitusjohtaja. Omistajat tutustuivat Laitilassa ollessaan saman yhtiön palveluksessa ja päättivät sitten perustaa yhteisen yhtiön.

Yhtiö valmistaa nyt muovituotteita sekä sähköautomaatiokoneiden ja -laitteiden ohjausta ja ohjelmistoja. Ensimmäisinä toimintavuosinaan yhtiö keskittyi automaatioon eli automaatiokeskusten valmistukseen, ohjauslaitteistoihin, sähkösuunnitteluun, ohjelmointiin ja käyttöönottoon.

Uudessakaupungissa yhtiö on toiminut koko ajan Pajalassa, Pajatien varrella. Samassa tuotantohallissa toimi muovialan yritys, jonta liiketoiminnasta yhtiö osti osan vuonna 2014. Sen jälkeen VS-Automaation toiminnan painopiste muuttui ja automaation rinnalle nousi muovituotteiden valmistus eli ruiskuvalutuotanto. Yhtiön ruiskuvalutuotanto laajeni edelleen muutama vuosi myöhemmin, kun se osti loputkin tuotantohallissa aiemmin toimineen yrityksen liiketoiminnasta.

Tällä hetkellä noin 90 prosenttia yhtiön toiminnasta on ruiskuvalutuotantoa ja koko 5 000 neliön halli on VS-Automaation käytössä. Yhtiö työllistää tällä hetkellä 25 henkilöä.

Yhtiöllä ei ole omia tuotteita, vaan se valmistaa asiakkaiden tuotteita. Tuotemäärän laajuudesta kertoo tuotantohallin hyllyrivistön 700 valumuottia. Yhtiö teetättää valumuotit pääosin Kiinassa ellei muotti tule suoraan asiakkaalta.

Tällä hetkellä yhtiöllä on 30 ruiskuvalukonetta, joilla voidaan valmistaa monen eri kokoisia tuotteita.

– Kolme vuotta sitten hankimme ison ruiskuvalukoneen, jollaisia on maassa vain muutama. Sen sulkuvoima on 1 600 tonnia ja pituutta koneella on noin 12 metriä. Ja sillä voidaan valmistaa 10 kilon muovikomponentteja, selventää Viinikkala.

Yhtiön yksi vahvuuksista on laaja konekanta. Siiri ja Viinikkala listaavat yhtiön vahvuuksiksi myös laadun, joustavuuden, toimitusvarmuuden ja tehokkuuden.

Asiakkaista noin 90 prosenttia on kotimaisia. Lopuissa kymmenessä prosentissa on asiakkaita mm. Ruotsista, Tanskasta, Norjasta, Saksasta, Itävallasta, Tšekistä, Puolasta ja Ukrainasta.

– Asiakaskuntamme on laaja, aina parturi-kampaamosta kansainväliseen atomienergiajärjestöön, kertoo Viinikkala.

– Valmistamme tuotteita mm. rakennustuoteteollisuudelle, elintarviketeollisuudelle sekä sairaala- ja hyvinvointialan tuotevalmistajille, lisää Siiri.

Tuotteiden valmistuksen lisäksi yhtiö tekee myös kokoonpanoa ja pakkaa tuotteet suoraan myyntilaatikoihin, jos asiakas niin haluaa.

Haasteina Viinikkala ja Siiri näkevät alan kovan kansainvälisen kilpailun, jota käydään mm. kiinalaisten ja itäeurooppalaisten yhtiöiden kanssa. Mutta myös kotimaasta löytyy kilpailijoita.

– Ruiskuvalu-ala on melkoisen kilpailtu ja on haastavaa solmia sellainen asiakassuhde, jossa tilattujen tuotteiden volyymi on iso, miettii Viinikkala.

Yhtiön liikevaihto nousi rajusti muutamia vuosia sitten, mutta sitten yhtiön tuotantomäärät tipahtivat, kun yhteistyö ison asiakkaan kanssa päättyi. Sen jälkeen yhtiö vahvisti myyntiorganisaatiotaan.

– Nyt yhtiön näkymät ovat hyvät. Työtä riittää, hymyilevät Petri Siiri ja Eerik Viinikkala VS-Automaatio Oy:stä.

Vuoden yritykset Vakka-Suomessa

Kustavi: MAP Satamapalvelu Oy

Laitila: Kaivuu ja Maansiirto Simo Jalonen

Pyhäranta: Jukka Saarinen Ky

Taivassalo: Rannikon Merityö Oy

Vehmaa: Trans-Anttila Oy