Galleria Horisontissa tulkitaan muutosta taiteen keinoin

0
Esko Lappalainen (vas.), Valto Vaalikivi, Heli Sammalisto, Hiltu Sallinen ja Seija Itäranta sekä Juhani Vuorisalmi (oik.) ovat Galleria Horisontin kantavia voimia.

Galleria Horisontti ottaa varaslähdön ensi vuoden näyttelyteemaansa ja tuo jo nyt esille taidetta, jotka kulkevat Muutos – muu tosi -teeman alla. Näyttely on esillä helmikuun alkuun asti.

– Muutos-nimeen liittyy paljon hyvää filosofiaa. Maalauksia voi katsella monella tavalla ja niissä voi nähdä monenlaista. Tarkemmin ajateltuna kaikki liittyy jollakin tavalla muutokseen, joten emme halua asettaa turhan tarkkoja rajoja taiteelle, taiteilija Valto Vaalikivi kertoo.

Ympäri galleriaa sijoitetut työt kuvastavat taidetta eri tavoin. Kuvanveistäjä Juhani Vuorisalmen pronssipatsaissa muuttuvat ilmeet ja samalla kontrastit, valot ja varjot tuovat eloa työstettyihin pintoihin. Hiltu Sallisen Kaikki pelissä -maalauksessa pohditaan sitä, kuinka joku voittaa ja toinen häviää. Asetelmat voivat muuttua nopeastikin. Heli Sammaliston maalaukset kertovat saariston muutoksesta, kun ihmiset muuttivat sieltä mantereelle.

– Omissa maalauksissani muutos näkyy muun muassa vuodenaikojen vaihtumisessa. Nykyinen ilmastonmuutos ja koko yhteiskunnan rakennemuutos näkyvät taiteessa ja sen tekemisessä. Maailma muuttuu ja taide sen mukana, Vaalikivi lisää.

Galleria Horisontissa on tämän vuoden aikana ollut kymmenet avajaiset. Horisontin väki on nostanut vuosittain esille 4–6 nuorta taiteilijaa ja niin on ollut tänäkin vuonna. He haluavat antaa apua nuorille ja opettaa, kuinka näyttelyitä tehdään. Samalla vanhemmat taiteilijat haluavat aistia itsekin sitä muutosta, jonka nuoret tuovat mukanaan.

– Nuorten taiteilijoiden näyttelyiden sanoma on ollut tekijästä riippumatta aina samansuuntainen. Yhteiskunnan pitäisi havahtua siinä vaiheessa, kun joukko nuoria näkee tulevaisuuden tietyllä tavalla. Nuorilla on keskenään samanlainen pelko maailman tulevaisuuden uhkakuvista, ympäristön muutoksesta ja sodista. Nuorten ajatusmaailma on synkistynyt, ja sen näkee heidän taiteessaan, Vuorisalmi huomauttaa.

Esko Lappalainen on tullut tunnetuksi erilaisten ruukkujen maalaamisesta sekä valon ja varjon kanssa leikittelystä. Hänen töissään näkyy tällä kertaa henkilökohtainen muutos, koska aiemmin punaisen ja ruskean eri sävyissä hehkuneet värit ovat kadonneet.

– Olen toistaiseksi hylännyt värit ja ruukut. Tein uudenlaisen työn, jonka sävyt ovat hyvin synkkiä ja harmaita. Marraskuussa maisema on melko väritön ja melko pelkistettyjen värien tyyliä aion kokeilla seuraavaksi, Lappalainen sanoo.

Näyttelyn avajaiset ovat torstaina kello 18 Taidegalleria Horisontissa.