Iloinen 20-luku

0

”Iloinen 20-luku – se koittaa taas. Mutta ihmiskunta jatkaa kaatumistaan. On rock ’n’ roll jo pirun harvinaista. Vanhat mestarit siirtyy rajan taa.”

Räjäyttäjät-yhtyeen kappaleessa Uusi vesimiehen aika ollaan lopulta melko toiveikkaita, että vielä rakkaus täyttää maan ja rockin uusi kulta-aika koittaa, vaikka tällä hetkellä kaikki listat ja tilastot näyttävät toista.

Kun vuosi ja myös vuosikymmen lähestyvät loppuaan on tapana tehdä erilaisia listauksia. Vuoden kuunnelluimpien kappaleiden listat täyttyvät rapista, kun taas kriitikoiden listaukset ovat monipuolisempia ja usein ”rokimpia”.

Listojen tekeminen on vaikeaa puuhaa. Jonain päivänä jokin kappale, kirja, elokuva tai sarja on olevinaan kautta aikojen paras ja muutaman kuukauden päästä se on jo unohtunut.

Tästä vuodesta jää varmasti kirkkaimpana mieleen jääkiekon miesten MM-kulta ja Huuhkajien historiallinen EM-kisapaikka. Monta erinomaista levyä ja elokuvaakin olen kuullut ja nähnyt, mutta jos ne pitäisi vuosien kuluttua yhdistää juuri tähän vuoteen, ei välttämättä onnistuisi.

Uudessakaupungissa tai ainakin Uudenkaupungin Sanomissa vuoden puheenaihe on ollut SiHy eli sivistys- ja hyvinvointikeskus. Lehtemme arkistohaku löytää sanalle kymmeniä ja kymmeniä osumia niin lehtiartikkeleihin, tekstareihin kuin mielipidekirjoituksiinkin.

Ja hakutuloksia löytää takuuvarmasti vuoden kuluttua tuplaten lisää.

Muuten ensi vuoden ja vuosikymmenen ennustaminen on hankalaa. Toiveissa olisi ainakin, että vuoden aikana ei olisi kolmea eri pääministeriä tai neljää eri Korihaiden päävalmentajaa, kuten tänä vuonna.

Jokin valtava kohu syntyy aivan varmasti, mutta mistä, sitä pitää vielä odottaa.

Iloinen 20-luku on käsite, joka liitetään ainakin Yhdysvalloissa jazziin ja elokuvateollisuuden nousuun. Ensimmäinen maailmansota oli takana ja elettiin huoletonta aikaa.

Reilun parin viikon päästä alkava 20-luku ei ainakaan tässä vaiheessa vaikuta iloiselta. Ilmastonmuutos ja siitä seuraavat luonnonkatastrofit ja pakolaisvyöryt värittävät varmasti ensi vuosikymmentä, eikä niiltä voida täysin välttyä, vaikka kaikki maailman ihmiset parantaisivat tapansa tällä sekunnilla.

Masentumisen tai ahdistumisen sijaan kannattaa kuitenkin tehdä parhaansa ja lisäksi olisi suotavaa ottaa ilo irti sieltä, mistä se on mahdollista. Ehkä Huuhkajat selviää alkulohkosta jatkoon ja jazz tai rock nousee jälleen suosituimmaksi musiikiksi.

Mikä muuten on 20-luvun lempinimi? Kaksari viittaisi ainakin vedonlyöntiin ja Huuhkajilla ja jazzilla on varmasti suuri kerroin.

Risto-Matti Kärki

tuottaja