Uudessakaupungissa iso ja odottamaton käänne tapahtui, kun autotehtaan tuotanto kasvoi muutamassa vuodessa ennätyslukemiin. Se on tuonut töitä tuhansille ja vaikuttanut merkittävästi ja ehkä pysyvästi koko kaupungin tulevaisuuteen.
Taantuma selätettiin, tehdas kasvoi Suomen suurimmaksi ja sai koko Suomen viennin elpymään.
Kaupunkiin on virrannut paljon uusia asukkaita, monet heistä maahanmuuttajia.
Autotehtaalla työskentelee ihmisiä 70–80 eri maasta ja uusikaupunkilaisia heistä on noin 680 (Turun Sanomat 17.12.).
”Näen maahanmuuton suurena mahdollisuutena. Se on meidän elinvoimamme ehto, jonka ansiosta hyvinvointiyhteiskuntamme kehittyy ja yrityksissä on työvoimaa”, kaupunginjohtaja Atso Vainio sanoi maakuntalehden haastattelussa.
Kaikki eivät jaa hänen kantaansa, mutta tosiasia on, että ilman maahanmuuttajia esimerkiksi autotehdas ei täällä pyörisi.
Väkirakenteen osalta Uudessakaupungissa on tapahtunut ja tapahtuu isoja muutoksia: ikääntyneitä on enemmän, ja lapsia syntyy vähemmän. Kolmannes vauvoista syntyy jo nyt maahanmuuttajaäideille.
Digitaalisuus ja teknologia muuttavat maailmaa vauhdilla, mikä näkyy muun muassa pankkipalveluissa. Konttoreita häviää ja palveluja siirretään verkkoon. Toisaalta investoinnit teknologiaan luovat myös työpaikkoja, kuten autotehdas ja lukuisat muut täällä toimivat yritykset todistavat.
Kielitoimiston vuosittain kokoamat uudissanat kertovat omaa kieltään muutoksesta. 2010-luvulla suomalaisten puheeseen kotiutuivat muun muassa appsi, baarihyppely, digiloikka, e-urheilu, hipaisukortti, halpuutus, hybridisota, homepakolainen, kiky-sopimus, kännykkäniska, nyhtökaura ja valelääkäri.
Pian historiaan jäävä vuosikymmen ei ole aina tarjonnut parhautta (uudissana, joka merkitsee parasta mahdollista), mutta nyt loppumetreillä kannattaa keskittyä siihen, mikä on mennyt hyvin.
Positiivisia asioita ei tarvitse hakemalla hakea. Jopa tekstiviestipalstallemme on tullut vuoden aikana lukuisia kiitoksia lähimmäisten ja viranomaisten toiminnasta, vaikka tekstareita usein moititaankin negatiivisen ilmapiirin ruokkimisesta.
Uusikaupunki julkisti alkuvuonna Oikeenlaista kemiaa -musiikkivideon ja teki sen yhteydessä asukaskyselyn. Kysely paljasti, että kotiseututunteella on iso merkitys kuntalaisten hyvinvoinnille.
Myös laajemmassa kaikkia seutukaupunkeja koskevassa tutkimuksessa kävi ilmi, että uusikaupunkilaiset eivät halua muuttaa muualle. Pitovoima on vahva.
Vahva Uki-identiteetti luo turvallisuutta ja antaa jopa voimavaroja selviytyä vaikeista elämäntilanteista. Yhteisöllisyyden tunnetta tarvitsevat ihmiset, jotka ovat täällä ikänsä asuneet, mutta myös ne jotka vasta juurtuvat paikkakunnalle.
Kiintymys kotiseutuun on hyvä pohja rakentaa uutta kaupunkia ja vuosikymmentä. Sitä, jonka täytyy olla jotain parempaa, kuten kaupunkivideon tunnusbiisissä lauletaan.
Eija Eskola-Buri
päätoimittaja