Joulun alennusmyyntien merkitys vähenee yrittäjille

0
Putiikki Sik-Sakin Merja Ruohola esitteli erilaisia nilkkasukkia Merja Marselalle. Marsela ei ole vielä tehnyt löytöjä joulun alennusmyynneistä, mutta hän lupasi antaa niille mahdollisuuden.

Alennusmyynnit ovat perinteisesti käynnistyneet viimeistään joulun jälkeen, mutta osa liikkeistä ottaa jo varaslähdön ja käynnistää alennusmyyntinsä jo viikkoa tai paria ennen joulua.

Kaupan liiton asiantuntijoiden mukaan joulun alennusmyyntien merkitys onkin hieman laskenut takavuosista esimerkiksi Black Fridayn ja joulukuusta syksyyn siirtyneiden veronpalautusten myötä. Joulualennuksilla houkutellaan silti väkeä kauppoihin ja tehdään samalla tilaa seuraavan kauden tuotteille.

Kodinkoneita ja elektroniikkaa myyvän Powerin Uudenkaupungin kauppiaan Janne Aarnion mukaan marraskuun loppuun sijoittuva Black Friday toi piikin tuotteiden kysyntään ja se söi osaltaan joulun myyntiä.

– Ihmiset ostivat jo Black Fridayn aikoihin tuotteita joululahjaksi. Myös veronpalautusten aikaistaminen on vaikuttanut myyntiin. Tuntuu, ettei ihmisillä ole joulun aikoihin enää ”ylimääräistä” rahaa samalla tavalla kuin ennen, Aarnio kertoo.

Eniten Powerissa on myyty ennen ja jälkeen joulua taulutelevisioita, matkapuhelimia ja tabletteja. Joulun alennusmyynnit käynnistyivät Powerissa jo viikkoa ennen joulua torstaina.

– Jonkun verran on jouduttu myös myymään ei oota, koska keskusvarasto tyhjeni Black Fridaysta niin tehokkaasti. Kun laskee Blac Fridayn ja tämän vuoden joulumyynnit yhteen, päästään suunnilleen samaan myyntitasoon kuin aikaisempinakin jouluina, Aarnio lisää.

Aarnion mukaan ihmisiä on ollut liikkeellä tavanomaista enemmän, koska esimerkiksi myymälän vaihtuminen Expert-ketjusta Poweriksi on tuonut kappaan selkeästi uusia asiakkaita.

– Nyt näkyy myös uusia kasvoja lähipaikkakunnilta. He ovat kiinnostuneet viihde-elektroniikasta, niin kuin moni muukin joulun aikoihin, Aarnio sanoo.

Putiikki Sik-Sakin yrittäjä Merja Ruohola kertoo, että heillä alennusmyynnit alkoivat jo joulua edeltävällä viikolla. Silloin oli tavallista enemmän ihmisiä liikenteessä.

– Joulukauppa keskittyi tänä vuonna ihan joulun lähettyville. Lahjakortteja haettiin jo vähän ennakkoon, mutta paketit ostettiin juuri ennen joulua. Black Friday ei juurikaan näkynyt vaateliikkeessä, Ruohola sanoo.

Ruohola tyhjensi maanantaina tuotteitaan yrittäjien joulupuodista. Siellä kauppa kävi sen verran hyvin, että yksittäisistä hajakoon tuotteista pääsi eroon.

Ruohola on alentanut vaateputiikissaan isoja eriä tuotteita, koska talvivaatteista on päästävä eroon ennen kuin kevättuotteita tulee lisää.

– Kevättä on tullut jo yhden rekin verran, mutta vuodenvaihteen jälkeen uusia kuormia saapuu jatkuvasti, Ruohola lisää.

Ruoholan mukaan kaupungin kivijalkaliikkeissä on ollut oikeastaan jo koko tämän vuoden ajan tavallista hiljaisempaa. Hän kaipaisi keskustaan lisää uusia rohkeita yrittäjiä.

– Kaupungissa olisi tarvetta esimerkiksi alusvaatteita, uimapukuja ja yöpukuja myyvälle liikkeelle sekä lastenvaatemyymälälle. Se, että kaupungissa olisi enemmän tarjontaa, tarkoittaisi myös sitä, etteivät asukkaat lähtisi niin helposti muualle ostoksille, Ruohola toteaa.