Joulunäytös on talven kohokohta

0
Nuoret taitoluistelijat harjoittelevat innokkaasti tulevaa joulunäytöstä varten. Näytöksessä esiintyvät kaikki halukkaat harrastajat, yhteensä luistelijoita nähdään jäällä lähes 60.

Jäähallilla on täysi tohina päällä. Samaan aikaan, kun nuoret taitoluistelijat liihottelevat harjoituksissa valmentajansa Milla-Riikka Aaltosen esimerkin mukaan, puidaan kahvion puolella kaavoitusongelmaa. Discopallojen housut kun eivät meinaa oikein istua.

– Ensimmäiset testishortsit olivat liian pienet. Nämä kaavat tuottavat nyt kieltämättä hieman päänvaivaa, myöntää Anniina Tättilä pyöritellessään kaava-arkkeja yhdessä Riina Leikon kanssa.

UJK:n taitoluistelijoiden jokavuotinen joulunäytös valmistuu perinteisesti talkoovoimin. Lähes 60:n eri-ikäisen luistelijan esiintymisasut ja näytöksen lavasteet valmistuvat syksyn aikana vanhempien käsissä. Ja osallistuvat talkoisiin usein myös mummit, kummit ja muutkin tuttavat.

– Puvustus- ja lavastusporukka jaetaan ryhmiin, jotka sitten itse päättävät, miten oman osansa hoitavat. Joitain asun osia voidaan saada ostettua valmiina ja sitten toisinaan ommellaan porukalla. Joskus on ollut ompelutalkoissa sakkia niin, että melkein päät kolisevat yhteen, Tättilä kertoo.

Myös aiempien vuosien esiintymisasuja pyritään hyödyntämään mahdollisuuksien mukaan, samoin lavasteita.

– Somisteita saadaan säilyttää täällä jäähallin varastossa, ja niitä on suht helppo muokata uusiokäyttöön. Tänä vuonna jäällä nähdään ainakin joulukuusi ja iso kirje, paljastaa Elina Lähtinen lavasteryhmästä.

Ahkerien vanhempien rooli joulunäytöksen toteuttamisessa on luistelijoiden päävalmentaja Milla-Riikka Aaltosen mukaan todella tärkeä.

– Tämä on hyvin vahvasti yhdessä tekemistä. Ei tästä oikein muuten mitään tulisi, hän myöntää.

Koko näytös pukuineen, lavasteineen ja jäällä nähtävine koreografioineen kasataan kuukaudessa. Vaikka kaikille yhteinen näytös on monelle luistelijalle kauden kohokohta, kaikkia harjoituksia sille ei ole mahdollista uhrata.

– Samaan aikaan on käynnissä myös kisakausi, jota pitää harjoitella. Tänä vuonna tosin saamme hyödynnettyä kolmen luistelijan kisaohjelmat myös joulunäytöksessä, joten hienoja hyppyjä ja piruetteja on myös luvassa, Aaltonen lupaa.

Luistelijoiden ikähaitari on tänä vuonna hajanaisempi kuin aiemmin. Nuorimmat luistelijat ovat 4-vuotiaita ja vanhin 17.

– Se on tuonut näytöksen suunnitteluun omat haasteensa, kun ei ole niin selkeitä ikäryhmiä kuin aiemmin. Mutta hyvin kaikki yhteen hiileen jäällä kuitenkin puhaltavat, Aaltonen iloitsee.

Ja samaan hiileen puuskutellaan myös vanhempien talkooporukassa. Vähitellen discopallojen housut alkavat löytää oikean kaavansa ja pienimuotoinen kriisi on selätetty.

– Joka vuosi meille silti kiire tulee, Anniina Tättilä nauraa.

– Mutta on tämä tosi kivaa. Ei tässä varmaan muuten olisi, jatkaa Riina Leikko.

UJK:n Taitoluistelijoiden joulunäytös Kirje joulupukille luistellaan Uudenkaupungin jäähallissa sunnuntaina 8.12. klo 16.30.

Päivi Sappinen