Jouluvatsan kevennys

0

Anteeksi tämä proosallinen aihe. Mutta kaiken kimalluksen ohella joulu on myös vatsan juhla. Silloin saa syödä yölläkin kinkkua ja lanttulaatikkoa, ahmia vihreitä kuulia, torttuja ja suklaata. Ilmankos jouluun kuuluu ähky, ummetus, vatsavaivat – ja lisäkilot.

Osuipa kirjahyllystä käsiini terveysfilosofi ja laktovegaani Are Waerlandin (1876–1955) kirjoittama kirja ”Waerlandravinto oli pelastuksemme” vuodelta 1926. Siinä kertoivat ihmeparantumisistaan hänen seuraajansa, ”aurinkoviikingit”.

Waerlandin mukaan kaikki taudit syövästä keuhkokuumeeseen johtuvat ravinnosta ja elintavoista. Jos jättää lihan, valkoisen leivän, lääkkeet (!!) ja myrkyt kuten tupakan, viinan, kahvin ja teen, niin paranee itsekseen. Terveeseen elämään kuuluu myös kylmät kylvyt.

Nykyihminen luki hämmästyneenä paatoksellisia terveysjulistuksia ja pani merkille etenkin vatsan toiminnan tärkeyden. Nämä aurinkoviikingit kirjoittivat riemusta, kun suoli toimi jopa kerran päivässä!

Pitää syödä kuituja, sen tietää jo lapsikin, mutta ilmeisesti ennen vanhaan se on ollut uutta terveystietoa. Kenties ei ole edes tiedetty missä ruoka-aineissa on kuituja. Niiden lähteeksi Waerland kehitti oman myslisekoituksen nimeltä ”Kruksa”. Kirjan mukaan se takaa ”vähintään yhtä monta runsasta puuromaista ulostetta päivässä, kun on aterioiden lukumäärä”.

Kruksa poistaa ”jännitystilat kehossa” ja ”yleinen hyvinvointi, luomisvoima, keskityskyky, muisti, mielikuvitus, välitön tajuaminen ja kestävyys sekä työn laatu saavuttavat korkeimman tason”.

Resepti kahdelle: 1 dl kivellisiä rusinoita ½ litraan vettä ja liotetaan yön yli. Aamulla lisätään 1 dl ohraryynejä (heikkovatsaisille) tai karkeita kauroja (vahvavatsaisille) ja keitetään 5–10 min. Seos kyllästetään vehnäleseillä ohueksi puuroksi. Lisätään hienonnettuja sitruunan ja appelsiinin kuoria (valkoisia osia ei saa poistaa), sekoitus pannaan heinälaatikkoon (uuniin) pariksi tunniksi, kunnes lusikka pysyy siinä pystyssä. Lopuksi joukkoon jauhettua, raakaa perunaa. Kruksa voi olla myös lounasruoka – taatusti täyttävää tavaraa.

Aurinkoviikingit aloittivat aamunsa juomalla puoli litraa vettä (sitruunaa joukossa) ja kruksaa päälle. Vettä piti juoda kolme litraa päivässä aterioiden välillä, sen sijaan aterian yhteydessä ei pidä juoda, sillä ”kehon omat nesteet riittävät”.

Terveysguru kehotti myös juomaan perunavettä, se on hyvää vatsalle ja etenkin reumatismille. Perunat keitetään kuorineen ja vesi säästetään juomaksi. Nykyihminen hieman hämmästelee, sillä monet ovat korvanneet perunat pastalla tai riisillä.

Syödään me mitä lystäämme emmekä unohda kuituja.

Hyvää joulua!

Pirkko Arstila

eläkkeellä oleva toimittaja