
– Vehmaan asemalta lähdettiin ja päätepisteenä oli Uusikaupunki. Täällä tarkoitus on käydä leikkipuistossa ja Hesellä tietenkin, Ukon ja viiden muun nuoren junamatkustajan huoltajana toiminut vehmaalainen Ritva Alastalo kertoi.
– Matkan vaativin työmaa oli saada tuo porukka ylös sängystä aikaisin aamulla, hän naurahti.
Liedosta kotoisin olevan Ukko Mikkolan ja Ritva -mummun lisäksi matkaseurueen muodostivat Adeliina , Oskar ja Alvar Alastalo Vehmaalta sekä Amanda Alastalo ja Hilma Mikkola Liedosta. Nuoremman väen kokeneimmaksi junamatkailijaksi osoittautui 13-vuotias Adeliina, joka muisti matkanneensa kerran Turusta Helsinkiin.
– Uuteenkaupunkiin en ole ennen junalla tullut, mutta kaupunki on muuten tuttu. Käyn aika useinkin Wasaborgin tallilla ratsastustunneilla ja myös kilpailemassa, Adeliina paljasti.
Lasten kanssa liikkeellä olivat myös turkulaiset Kristian ja Natalia Luoma , joiden matka alkoi jo Turun asemalta. Isä-Kristianin mukaan varsinkin perheen pienimmät eli nelivuotias Benjamin ja kahden vuoden ikäinen pikkuveli Winston olivat ottaneet matkasta kaiken irti.
– Ensimmäisen kerran elämässään junaan päässeet lapset olivat nenä kiinni ikkunassa melkein koko ajan. Heille matka oli hieno kokemus ja kyllä me aikuisetkin siitä nautimme. Ei nykypäivän ihminen pääse enää nauttimaan tällaisesta vanhan ajan kyydistä kuin vahingossa, Kristian Luoma tilitti.
Uudessakaupungissa seurue, johon kuului myös Kristian Luoman veli Jussi vaimoineen ja tyttärineen suunnitteli käyvänsä sekä museossa että Vanhassa kirkossa ja ennen paluuta ohjelmassa oli vielä ruokailu jossain paikallisessa ravintolassa.
– Kaupunki on ennalta tuttu ja ravintolatarjonta loistava, Kanadasta läheltä Torontoa lähtöisin oleva Natalia Luoma tiivisti.
Uudessakaupungissa lauantaina kahteen otteeseen vieraillutta höyryveturi Ukko-Pekkaa, Hr1-tyyppistä veturia operoi vuonna 1994 perustettu Höyryveturimatkat 1009 Oy, jonka kotipaikka on Kouvola. Numerot yhtiön nimeen tulevat veturin valmistenumerosta.
Kaikkiaan Ukko-Pekkoja valmistettiin vuosien 1937–1957 välillä Lokomon ja Tampellan konepajoilla Tampereella 22 kappaletta. 1009 on niistä ainoa, joka on edelleen liikennöitävässä kunnossa. Vuosittain sillä ajetaan noin 10 000 kilometriä ympäri Suomen rautatieverkostoa.
– Yhtiön ainoat tulot ovat peräisin lippumyynnistä, lauantaina konduktöörin tehtävistä vastannut Aarne Myllymäki kertoi.
Asko Tanhuanpää