Linnut lampunvalossa

0
Mustarastaille talvipäivät ovat pidempiä ja kevät tulee etuajassa keinovalojen vuoksi.

Kävelin lähimetsän läpi joulukuisena iltapäivänä, juuri auringonlaskun jälkeen. Yllätyin metsässä touhunneiden lintujen määrästä. Mustarastaita pyrähteli valaistun polun poikki, tonki lehtikarikkeessa ja jopa lauloi puissa hajanaisia huilusävelmiä. Mustarastaille on kyllä tavallista laulaa hämärissä, mutta ruoanhaku auringonlaskun jälkeen on mahdollista vain keinovalon ansiosta.

Keinovalon vaikutuksia eläimiin ja kasveihin on tutkittu jonkin verran, erityisesti sen haittoja. Kuten pari viikkoa sitten kirjoitin, yöksi päälle jätetystä lampusta tulee helposti kuolemanloukku hyönteisille.

Toinen ongelma on, että monien eläinten ja kasvien vuosirytmin määrää pääasiassa päivän pituus. Yömyöhään porottavat keinovalot sotkevat tarkkaan viritetyn sisäisen almanakan. Kasville voi olla kohtalokasta pykätä kukkanuppuja marraskuussa tai pikkulinnulle munia niin varhain keväällä, ettei poikasille sopivaa ruokaa ole vielä tarjolla.

Keinovalosta ei kuitenkaan ole pelkkää haittaa. Muutamat eläimet – usein ne, jotka muutenkin viihtyvät ihmisten naapureina – ovat oppineet hyödyntämään sitä. Ehkä kaikkein tunnetuin ja eniten tutkittu tapaus on juuri mustarastas.

Taajamissa elävät mustarastaat pystyvät keinovalojen turvin etsimään ruokaa pidemmälle iltaan kuin maaseudulla elävät lajitoverinsa. Saksalaistutkimuksessa pidentyneen ruokailuajan ei tosin havaittu vaikuttavan lintujen kuntoon, eli valaistuilla alueilla elävät rastaat eivät olleet muita pulskemmassa kunnossa.

Suomen talvessa sillä saattaa olla enemmänkin merkitystä. Keskitalven päivät ovat täällä etelässäkin niin lyhyitä, että linnuille on todellinen haaste ehtiä syödä tarpeeksi selvitäkseen yöstä.

Kevään tullen keinovalo saa mustarastaiden elimistön aloittamaan pesimiseen valmistautumisen etuajassa. Koiraiden iltakonsertteja voi usein kuulla jo helmikuussa.

Keski-Euroopassa mustarastaiden pesintä kaupungeissa alkaa pari-kolme viikkoa aikaisemmin kuin maalla. Se voisi olla haitta, mutta koska kaupungit ovat ympäristöään lämpimämpiä ja niissä on tarjolla runsaasti ruokaa, varhaisen poikueen kasvatus on rastaille mahdollista.

Selvästi mustarastailla menee taajamissa hyvin, sillä keväällä laulavia koiraita tuntuu olevan kaikkialla.

Maija Karala