Löytävälle vanhustyölle on tarvetta

0
Orvokki Kolehmainen, Heidi Raussi ja Päivi Maisila tekevät Fingerroos säätiön Löytävää vanhustyötä Vakka-Suomen alueella.

Fingerroosin säätiö aloitti viime vuoden elokuussa Löytävän vanhustyön Vakka-Suomessa. Nyt, reilua vuotta myöhemmin, toiminta on osoittanut tarpeellisuutensa. Toinen toimipiste avattiin juuri Laitilaan ja ensi vuonna toiminta laajenee myös Kustaviin ja Taivassaloon sekä Uudenkaupungin keskustan ulkopuolelle, Pyhämaahan ja Lokalahdelle. Löytävän vanhustyön ryhmätoimintaan osallistuu viikoittain noin 30 henkilöä ja yksilölliset kotikäynnit ovat hankkeen aikana tavoittaneet jo yli sata kohderyhmään kuuluvaa henkilöä.

– Meidät on otettu todella hienosti vastaan ja yhteistyö kuntien eri viranomaisten ja muiden yhteistyötahojen kanssa on ollut todella sujuvaa, kiitteli vanhustyön asiantuntija ja Löytävä vanhustyö -hankkeen vetäjänä Vakka-Suomessa toimiva Päivi Maisila.

– Parasta työssä ovat kuitenkin ihanat ikäihmiset, ja se, että olemme saaneet nähdä miten meidän toiminnasta on heille apua. Olemme jopa saaneet olla todistamassa suoranaisia ihmeitä, lisäsi Maisila.

Samaa mieltä ovat myös hankkeen muut työntekijät Orvokki Kolehmainen ja Heidi Raussi.

– Kun vertaistukiryhmässä vuosia sitten itsetuntonsa ja itsekunnioituksensa menettänyt ikäihminen kokee yhtäkkiä olevansakin tärkeä, kokee että häntä kuunnellaan ja hänestä ollaan kiinnostuneita, näkyy se myös ulospäin. Sitä muutosta on vaikea muutoin kuvata kuin ihmeenä.

Löytävä vanhustyö on suunnattu yli 60-vuotiaille, jotka ovat joko osittain tai kokonaan palveluiden ulkopuolella ja jotka kuitenkin tarvitsevat esimerkiksi haastavan elämäntilanteensa takia apua, tukea tai ohjausta.

– Meihin voi olla asiakas itse yhteydessä, hänen omaisensa tai läheisensä. Joskus tapaamispyyntö tulee meille muiden ammattilaisten, lähinnä sosiaali- ja terveysalan henkilöstön kautta. Mutta kuka tahansa kansalainen, joka on huolissaan ikääntyneen läheisensä hyvinvoinnista voi ilmaista meille huolensa, selvitti Maisila.

Tämän jälkeen hankkeen työntekijät ottavat yhteyttä asiakkaaseen ja sopivat tapaamisen.

– Tapaamisessa tärkeintä on kiireettömyys. Annetaan asiakkaan rauhassa kertoa tarinansa ja yhdessä mietitään millaiselle avulle tai tuelle olisi tarvetta.

– Joskus asiat selviävät ihan yhdellä tapaamiskerralla ja joskus niiden selvittämiseen tarvitaan useampiakin tapaamisia, selvitti hanketyöntekijä Orvokki Kolehmainen.

Palvelu on asiakkaalle maksutonta. Toimintaa tuetaan Veikkausvoittovaroista.

Ikääntyneiden elämäntilanteet ja siten palvelutarpeet vaihtelevat suuresti, mutta yksinäisyys on asia mikä nousee esille yhä useammin. Yksinäisyyteen on monia syitä.

– Esimerkiksi jos tänne on muuttanut vaikka lastensa perässä, eikä olekaan onnistunut löytämään uusia ystäviä, niin vanhusvuodet voivat olla hyvinkin yksinäisiä, kuvaili Päivi Maisila.

Juhlapyhät, kuten joulu, ovat monelle yksinäiselle erityisen ankeaa aikaa.

– Minä ja Orvokki olemme töissä joulun välipäivät, eli jos sinä ikääntynyt olet kovin yksin tai tiedät jonkun läheisen ikäihmisen olevan yksinään koko joulun, niin meihin voi olla yhteydessä. Voimme käydä vaikka vierailulla, opasti Heidi Raussi.

– Jokainen voisi myös omalta osaltaan miettiä olisiko lähipiirissä tai naapurissa joku yksinäinen, jolle voisi vaikka viedä joulukortin tai muuten vaan käydä toivottamassa hyvää joulua. Ei siihen tarvita ammattilaista, vaan jokainen voi olla ihminen ihmiselle. Eikä tämä koske vain ikäihmisiä, vaan ihan kaikenikäisiä, lisäsi Raussi.

Jotta ikääntyneillä olisi enemmän mahdollisuuksia tavata uusia ihmisiä, on Löytävä vanhustyö perustanut kaikille avoimia Tarinaryhmiä. Niissä nimensä mukaisesti tarinoidaan yhdessä kahvikupin ääressä. Uudessakaupungissa ja Laitilassa on omat ryhmänsä.

Eilen perjantaina Löytävä vanhustyö avasi virallisesti toimipisteen myös Laitilaan, Vihtorinkadulle.

– Kun kuljet toimipisteemme ohi oli se sitten Uudessakaupungissa tai Laitilassa ja näet, että ovi on auki, niin piipahda sisälle. Autetaan ja neuvotaan missä voidaan, tai vaihdetaan ihan vaan kuulumisia, kutsuivat Päivi Maisila, Orvokki Kolehmainen ja Heidi Raussi.

Löytävä vanhustyö


Hanke toimii koko Vakka-Suomen alueella

Toimipisteet Uudessakaupungissa, osoitteessa Alinenkatu 17 sekä Laitilassa, osoitteessa Vihtorinkatu 4

Työ tavoittaa, ohjaa ja tukee ikääntyneitä tarvitsemiensa toimintojen ja palveluiden piiriin

Toiminta on tavoitteellista, ammatillista ja ilmaista