Nyyttikestijoulu

0

Joulu on jokaisessa perheessä erilainen ja se muovautuu ja elää vuosien ja vuosikymmenten saatossa. Sukuun tulee uusia jäseniä, jotka tuovat jouluun mukanaan omat perinteensä ja tapansa. Muutoksen myötä jouluun syntyy uusia, yhteisiä perinteitä ja tapoja.

Pääasia joulussa on (tai pitäisi olla) lämmin, kiireetön yhdessäolo, joten joulu tulee vähemmälläkin hosumisella.

Joulun voi tehdä monella tavalla. Jos haluaa oikein kunnon joulustressin, pitää kaiken väkertää itse. Jos koko suku haluaa perinteisen joulupöydän antimet, pitää stressiä haluavan hyöriä keittiössä vähän kauemmin. Joulustressiä halajavan on syytä aloittaa leipominen ja paistaminen viimeistään huomenillalla.

Ensiksi siitä siivoamisesta. Normaali viikkosiivous riittää jouluksi. Koska kukaan toivottavasti ei vietä jouluaan kaapeissa, niin niitä ei tarvitse siivota tai järjestellä. Ja muistutuksena vieraille, että on epäkohteliasta ja hyvän käytöksen vastaista kurkkia toisten kaappeihin.

Kun perheessä on useampia jäseniä, hyvä vinkki on jakaa ostokset ja ruokalajien tekemiset. Tietysti jos joku perheestä haluaa ehdottomasti hankkia itselleen stressin tai halaajaa hyöriä vuorokausia keittiössä, niin suotakoon se hänelle. Olkoon vaikka etukäteisjoululahja. Mutta sitten ei saa murjottaa ja vaikertaa, kuinka voimille ottavaa joulun tekeminen oli.

Tehtävien jakaminen on helpottava ja suositeltava tapa. Silloin jokainen perheenjäsen tuntee tehneensä joulun ja tunnelman eteen jotakin, eikä kukaan uuvu ja kiristele hampaitaan joulupöydässä.

Joulupöydän ruokalajien määrä on jokaisessa perheessä varmasti hieman erilainen. Mutta pitääkö pöydän notkua vai voisiko niitä ruokalajeja olla vähemmän? Mitä, jos tiivistettäisiin joulupöydän antimet? Tehtäisiin ja hankittaisiin vain ne kaikkein rakkaimmat ja himoittavimmat ruokalajit?

Kun jokaisen perheenjäsenen toiveet ruokalajeista sovitetaan yhteen, syntyy jo menu-ehdotus, josta lähdetään liikkeelle. Jos joku ruokalaji saa vain yhden kannatuksen, raakataan se kylmästi pois listalta. Sen verran joustoa löytyy varmasti jokaiselta joulun, vähäisemmän stressin ja pienemmän ruokalaskun vuoksi.

Ja hei, kohtuus kaikessa. Vähempikin riittää ja suku välttyy samalla jouluähkyltä.

Joululahjoissakin riittää sama kohtuus kaikessa. Lapsille pakettien määrä on usein se pääasia, ei se lahjan arvo. Heille hauskinta ja jännittävintä on kutina vatsanpohjassa: Mitä paketista paljastuu?

Aikuisilla on jo kaikkea, joten me emme tarvitse kuin yhden jouluisen paketin, jos sitäkään. Sen lahjan voivat jouluvieraat kustantaa yhdessä.

Eija Isotalo

toimittaja