Postissa on käynnissä vuoden kiireisin sesonki

0
Postin palvelupäällikkö Johanna Muuvilalla (vas.) ja postityöntekijä Satu Vuorisella riittää lajittelukiireitä joulukorttien suhteen. Joulukortit lajitellaan käsin ensin aakkosittain katujen nimien perusteella ja sen jälkeen niputetaan kaupunginosien mukaan.

Uudenkaupungin postissa käy kova kuhina. Joulukortteja ja -paketteja lajitellaan käsin ja kovalla vauhdilla. Orivolla sijaitsevassa Postin lajittelukeskuksessa on vakituisten noin 25 työntekijän lisäksi nyt myös 10 joulun kiireapulaista. Ensimmäiset ovat saapuneet töihin aamukuudelta ja väkeä tulee työvuoroonsa tasaisesti yhdeksään asti.

– Saimme lakkosuman purettua viime viikon keskiviikkona. Esimerkiksi Laitilassa lakon aikana kertyneet postit oli jaettu jo edellisen viikon perjantaina. Lakkosuman purku sujui hyvin, vaikka tavaraa oli kertynyt paljon, Uudenkaupungin Postin palvelupäällikkö Johanna Muuvila kertoo.

Uudessakaupungissa Postin työntekijän työpäivät ovat 4–9 tunnin mittaisia, mutta vaihtelevat päivän ja reitin mukaan. Tänä syksynä Uudenkaupungin Postiin on Muuvilan mukaan saatu palkattua poikkeuksellisen hyvin työntekijöitä.

– Muutimme tammikuussa Salcompilta tänne Orivolle. Saman katon alle muuttivat silloin Vehmaan ja Vinkkilän sekä Kustavin, Lokalahden ja Taivassalon työntekijät ja lajittelupisteet, Muuvila kuvailee.

Joulun kiireapulaiset ovat pääasiassa opiskelijoita ja osa-aikaisia työntekijöitä. Tällä hetkellä Muuvila pyörittää palettia, jonka työntekijämäärä mahdollistaa myös poissaoloihin varautumisen. Normaalisti kone lajittelee suurimman osan postista, mutta kaikki joulukortit käydään aina käsin läpi ja aakkostetaan osoitteiden mukaan.

– Postin työssä on oltava huolellinen ja liikunnallinen, koska tämä ei ole kevyttä työtä. Autoreiteissä on paljon paketteja ja pyöräreiteillä päivään kuuluu monta tuntia polkemista, Muuvila lisää.

Perjantaina on viimeinen päivä kotimaan joulupakettien lähettämiseen, jotta ne ehtivät vielä jouluksi perille. Kotimaan ikimerkillä varustetut joulukortit piti lähettää jo tiistaina, mutta vielä tänään torstaina ehtivät perille kotimaan ikimerkillä ja Postin plusmerkillä varustetut kortit.

– Käynnissä on joulun ruuhkaisin hetki. Joulukortteja on tullut jälleen suuri määrä. Saamme jaettua kaikki joulukortit jouluun mennessä. Osoitevirheelliset kortit menevät selvitykseen ja viivästyvät jakelun normaalista aikataulusta, Muuvila selventää.

Postiin saapuu joka vuosi kortteja, joissa ihmisten nimi- tai osoitetiedot ovat puutteellisia. Moni vanha työntekijä tunnistaa oikean osoitteen, vaikka kuoressa ei lukisi nimen lisäksi kuin epämääräinen osoite sekä vaikkapa postilaatikon tai talon väri.

– Työ on välillä aikamoista salapoliisin hommaa. Onneksi työntekijöillä on paljon hiljaista tietoa, joita he voivat hyödyntää osoitteiden selvittämisessä. Silmä myös harjaantuu epäselvien käsialojen selvittämiseen. Oikeat nimi- ja osoitetiedot ovat kuitenkin tärkeitä, koska niillä varmistetaan lähetyksen perille meno, Muuvila kuvailee.