Punainen joulutähti on edelleen suosituin

0
Jutta ja Matti Ellä istuttavat omin käsin jouluksi reilut parikymmentätuhatta kukkaa suomalaisten iloksi.

Jos joulukukkien suosion mittaisi pelkästään Ellän Kukan ja Taimen Kalannissa omissa kasvihuoneissaan kasvattamien kukkien määrässä, ei joulutähdelle löytyisi voittajaa. Niitä yrittäjäpariskunta Jutta ja Matti Ellä ynnäävät saavansa myyntiin täksi jouluksi jopa 7 000 kappaletta.

– Erilaisia värisävyjä on varmaan parikymmentä. Tarjolla on muun muassa valkopilkullista glitteriä ja niin pyöreälehtistä kuin -kukkaistakin mousea eli tämän joulun uutuutta, mutta kyllä perinteinen punainen on edelleenkin suomalaisten ykkössuosikki, Jutta Ellä selvittää.

– Jossain vaiheessa valkoisen joulutähden suosio on niin kova, että niiden määrää piti lisätä vuosi toisensa jälkeen. Sen kysyntä on kuitenkin taittunut, eikä punaisen asema ole uhattuna. Tiivistettynä voisi sanoa, että ennen joulua myydään enemmän erilaisia värejä, mutta jouluna punainen on selkeästi omalla paikallaan, tietää puolestaan Matti Ellä.

Joulukukkasia Ellän tilalla on nykyisen isännän Matti Ellän mukaan kasvatettu niin kauan kuin hän itse muistaa. Hänen vanhempansa Alpo ja Eeva Ellä aloittivat niiden tuotannon jo reilut 40 vuotta sitten.

– Omissa kasvihuoneissa kasvatetaan joulutähtien lisäksi hyasintit, tulppaanit, atsaleat ja amaryllikset. Tuontitavaraa ovat ainoastaan sypressit, jouluruusut ja tulilatvat, Matti Ellä luettelee.

– Hyasintteja kasvaa tämän joulun myyntiin 4 000 kappaletta, leikkotulppaaneita 5 000, amarylliksia 3 500 ja atsaleoja 2 000, hän listaa.

– Hyasintti on joulutähden ohella toinen kestosuosikki. Sitä pidettiin välillä liian allergisoivana, mutta nyt se on tullut takaisin, kertoo Ellä.

Joulukukista vaativin kasvatettava on Jutta Ellän mukaan ehdottomasti joulutähti, jonka pistokkaat pistetään multaan jo juhannuksen tienoilla. Kasvu vaatii paljon valoa ja lämpöä ja myös kastelu on tarkkaa puuhaa.

– Sipulikasvit eivät vaadi lämpöä likikään yhtä paljon missään vaiheessa, hän vertaa.

Hyasinttien sipulit Ellän Kukassa ja Taimessa istutetaan syyskuussa ja samoihin aikoihin tapahtuu myös tulppaaninsipulien istutus. Sen jälkeen molemmat pistetään joko kellariin tai kylmiöön. Kasvihuoneeseen ne tuodaan vasta marraskuun puolivälin tienoilla.

Amarylliksen Afrikasta tai Brasiliasta Hollannin kautta Suomeen tuotetut sipulit otetaan työn alle puolestaan hetimiten hyasinttien jälkeen. Ne istutetaan purkkiin ja pistetään suoraan lämpimään kasvamaan.

– Atsaleat tulevat meille puolivalmiina Belgiasta valmiiksi ruukuissa. Täällä niitä ruvetaan sitten hyötämään lämpimässä, Jutta Ellä sanoo.

Ellän Kukka ja Taimi myy tuotteitaan kotitilalta käytännössä koko joulun alusviikon ja lisäksi soitettaessa, mutta Huittisissa yrityksen myymälä on auki päivittäin.

– Omaan jouluun rauhoittuminen alkaa oikeastaan vasta jouluaattona puolen päivän jälkeen, kun myymälöiden ovet pistetään kiinni. Kinkkua on tietysti pöydässä samoin kuin glögiä ja joulutorttujakin, ilman niitä ei joulu olisi joulu, Matti Ellä tiivistää.

– Ja tietysti pukkikin täytyy nähdä. Hän tulee jo perinteiseen tapaan Pyhärantaan appiukon luokse, hän paljastaa.

Asko Tanhuanpää

Jouluiset asetelmat tehdään kaikki itse

Kurjenpolun Taimipalvelun yrittäjä Harri Saarikko vie valokuvaajan paikkaan, mistä joulun rakentaminen jo perinteisesti käynnistyy. Olemme kylmässä kasvihuoneessa, jonka seinustoja kiertäviltä hyllyiltä löytyy niin oksia, sammalta, jäkälää kuin punaisia marjaterttujakin.

– Kaikki joulun asetelmat tehdään itse ja erilaisten koristeiden kerääminen metsistä aloitetaan jo syyskuussa. Tekemään niitä ei aloiteta kuitenkaan ennen kuin joulukuun puolivälissä, jotta raikkaus säilyy vielä pitkälle pyhien ylikin, Saarikko selvittää.

– Suuntana niin asetelmissa kuin kukissakin on se, että nyt suositaan entistä suurempia ja näyttävämpiä kokonaisuuksia, hän tietää.

Tänä vuonna jo 43 vuotta toimineen Kurjenpolun Taimipalvelun joulun ykköstuotteita ovat edelleenkin erilaiset joulukukat, jotka tulevat Harri Saarikon mukaan lähtökohtaisesti kotimaasta. Myyntiin menevät joulutähdet, amaryllikset, hyasintit ja tulppaanit kasvatetaan lähiseudun tarhoilla.

Saarikko ennustaa, että tänäkin jouluna lukumääräisesti eniten myydään perinteistä punaista joulutähteä, vaikka valkoisenkin version suosio on kasvanut tasaisesti jo useamman vuoden ajan.

– Varsinkin luonnonväriset valkoiset joulutähdet ovat suosiossa ja kova sana on myös kerrottu valkoinen amaryllis.

– Nyt odotetaan vain sitä, että joku onnistuisi jalostamaan täysin tuoksuttoman hyasintin, Saarikko miettii.

Toisen polven yrittäjä sanoo joulun olevan kukkatalolle ehdottomasti yksi vuoden kohokohdista. Mitään erityisiä uusia hittejä ei tälle joululle ole luvassa, vaan pitkälti perinteisellä tarjonnalla mennään.

– Joulu on vaan kerran vuodessa, eivätkä ihmiset kyllästy joulukukkasiin koskaan, Harri Saarikko sanoo.

Asko Tanhuanpää