Sateen sattuessa sateessa – joulunakin

0

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan takana on yksi sateisimmista syksyistä aikoihin. Pimeää ja valotonta marraskuuta seurasi lyhyt talvea muistuttava ajanjakso, mutta viime päivinä unelmat valkoisesta joulusta on voinut jemmata tuleviin vuosiin.

Tänä jouluna sateenvarjot ja saappaat ovat todennäköisesti tarpeellisia varusteita, jos aikoo harrastaa ulkoilua. Autoilla liikkuvien kannattaa tarkistaa, että tuulilasin pyyhkijät ovat kunnossa ja tuulilasinpesunestettä on riittävästi.

Vetinen keli ei ehkä ole omiaan lisäämään joulutunnelmaa, mutta säälle ei ole mitään tehtävissä. Runsaat sateet vaikuttavat toki muuhunkin kuin mielialaan – esimerkiksi pohjaveden tilaan ja määrään ja teiden kuntoon.

Pitkään jatkuneen kuivuuden jälkeen vetinen syksy on kasvattanut ilahduttavasti pohjavesivarastoja. Ikävää on sen sijaan sorateiden liejuuntuminen. Ely-keskus tiedotti joulukuun alussa, että yhä yleistyviä syksyn pintakelirikkoja ei pystytä riittävässä määrin hoitamaan.

Runsaat sateet vaikuttavat haitallisesti myös vesistöjen kuormitukseen. Jätevedenpuhdistamot ovat Varsinais-Suomessa olleet koetuksella, ja osa joutuu turvautumaan ohijuoksutuksiin.

Uudenkaupungin veden liikelaitoksen johtaja Kim Westerholm kertoi, että kaupunkilaisten ei tarvitse olla huolissaan juomaveden laadusta (US 16.12.). Se ei ole itsestään selvää, vaikka Suomi onkin arvioitu maailman rikkaimmaksi maaksi veden suhteen, kun mittarina ovat muun muassa vesivarojen määrä, vesihuollon kattavuus ja veden käyttö kotitalouksissa, teollisuudessa ja maataloudessa.

Sateet ja puhdas vesi eivät ole syitä, mistä suomalaiset muistavat olla kiitollisia, mutta ehkä pitäisi. Harvoin tulee ajatelleeksi, että noin joka kymmenes ihminen elää ilman puhdasta juomavettä ja kuivuus koettelee monia maita.