Suomi on maailman paras monessa

0

Tilastokeskus on julkaissut Suomen kansainvälisestä sijoittumisesta monipuolisen tilaston itsenäisyyspäivän kunniaksi. Se osoittaa, kuinka 102-vuotisen itsenäisyyden aikana Suomi on kehittynyt monessa suhteessa mallikelpoiseksi maaksi. Yleensä juhliaan viettävää sankaria on tapana kehua, mutta onhan se kehuminen nyt vähän vaivaannuttavaa.

Jos yritetään kuitenkin?

Tilastokeskus listasi Suomen sijoituksia muun muassa lasten oikeuksissa ja hyvinvoinnissa. Suomessa on äitien ja lasten hyvinvointi maailman toiseksi parhaalla tasolla. Suomessa on YK:n tilastojen mukaan maailman pienin imeväis- ja äitiyskuolleisuus maailmassa. Verovaroilla rahoitettu terveydenhoitomme on siis todella korkealuokkaista. Erinomaista.

Kunhan lapset kasvavat vähän vanhemmaksi, huomataan, että nuoret ovat varsin tyytyväisiä Suomen tarjoamaan elämään. Suomalaiset 15-vuotiaat ovat OECD-maiden nuorista kolmanneksi tyytyväisimpiä elämäänsä. Suomi on samassa listauksessa jatkuvasti koulutuksen kärkimaita. Meidän on siis syytä olla ylpeitä oppivelvollisuudesta ja ilmaisesta koulutuksesta.

Suomalainen koulutus myös vastaa tulevaisuuden tarpeisiin parhaiten koko maailmassa. Suomi on Euroopan komission tutkimuksen mukaan myös elinikäisen oppimisen Euroopan kärkimaa. Ja elinikäistä oppimista varmasti auttaa se, että Suomi on maailman lukutaitoisin maa ja täällä on maailman toiseksi osaavinta työvoimaa. Turha siis epäillä omaa osaamistaan työpaikalla. Osaat ja pystyt aivan varmasti.

Suomi on Maailman talousfoorumin mukaan maailman neljänneksi tasa-arvoisin maa. Suomessa valta on jakautunut sukupuolille kolmanneksi tasa-arvoisimmin EU:ssa. Suomessa on vuoden alun eurooppalaisen vertailun mukaan toiseksi eniten naisia kansanedustajina. Mainiota.

Yli 100-vuotiaaksi Suomi on hyvin perillä digitalisaatiosta ja innovoinnista. Euroopan komission mukaan Suomi on alueen maista edistynein digitalisaation hyödyntämisessä ja olemme maailman kolmanneksi innovatiivisimpia. Suomi on 126:n maan vertailussa maailman paras maa yritystoiminnalle. Suomihan on suorastaan vireä ikäisekseen.

Nyt, kun olemme päässeet vauvaiästä nuoruuden kautta työelämään ja vakiinnuttaneet asemamme kansainvälisissä taulukoissa, niin on hyvä pohtia sitä, että mitä meille kuuluu. Tilastothan kertovat, että olemme muita eurooppalaisia tyytyväisempiä elämäämme ja asumme maailman onnellisimmassa maassa. Hyvin menee siis.

Suomalaiset luottavat oikeusjärjestelmään, puolustusvoimiin, poliisiin, mediaan ja toisiinsa eniten koko EU:n alueella. Suomessa on maailman vähiten järjestäytynyttä rikollisuutta. Maan vaalit ovat maailman toiseksi vapaimmat ja luotettavimmat. Suomen passi on maailman toiseksi vaikutusvaltaisin. Hallintorakenteet ja niiden vahdinta ovat siis kunnossa.

Ja se luonto! Missä muualla olisi maailman puhtainta ilmaa ja eniten vesivaroja maailmassa? Suomi muuten tuottaa kokoonsa nähden eniten hyvää ihmiskunnalle. Suomi on maailman vakain valtio ja vapain maa. Kliseistä kyllä, mutta on siis lottovoitto syntyä Suomeen.

Eiköhän tämä kaikki jo osoita, että hyvin me Suomessa vedetään. Tosin politiikka välillä kuohuttaa ja naapurin naama ärsyttää, mutta olemme silti ansainneet aplodit ja lasin kuplivaa.

Katja Kaartinen

toimittaja