Taiteen reittejä sisimpään

0
Taiteilijat Auli Sormunen (vas), Hannele Salmela ja Susanna Pihlaja ihastelivat lattialla olevaa kermiikkateosta.

Kolmen taideystävän, Susanna Pihlajan , Hannele Salmelan ja Auli Sormusen ajatukset, mietteet ja tunnelmat reiteistä ovat nähtävillä teoksina Kulttuurikeskus Crusellissa. Kaksi vuotta sitten kolmikko päätti järjestää yhteisen näyttelyn. He ovat osa Moninaiset-taiteilijaryhmää, jossa on viisi taiteilijaa, mutta nyt näyttelyyn osallistuvat he kolme. Teemaksi valikoitui Auli Sormusen ajatuksesta reitit.

– Reitti ei ole pelkästään matka. Se on tapa, jolla siirrymme hetkestä toiseen, minuudesta uuteen minuuteen, minun luotani sinun luoksesi. Taide on reitti sisimpään. Jokaisen siveltimen veto on askel, pohtii Susanna Pihlaja.

– Reitti on se, miten tähän on tultu. Tulevaisuuden reitit taas ovat kuin avoimia kartanlehtiä. Kulku näillä reiteillä on aina kulkijan omalla vastuulla, miettii Auli Sormunen.

– Metsän polut kutsuvat minua. Olen osa luontoa. Pysähdyn, suljen silmäni, kuuntelen koko kehollani. Tuuli, linnut, auringonlämpö, kuvailee Hannele Salmela, jolle on tärkeää kävely metsässä yhdessä koiransa kanssa.

Kulttuurikeskus Crusellin alakerrassa on esillä 52 teosta. Kaikki naiset käyttävät teoksissaan sekatekniikkaa ja tauluissa, varsinkin Sormusen ja Pihlajan, värit leiskuvat. Valtaosa esilläolevista teoksista on tämän vuoden aikana tehtyjä.

– Omat teokseni syntyvät usein siten, että joudun kaivamaan ne esiin erilaisten materiaalikerrostumien alta. Kuvat seuraavat toisiaan samalla kankaalla tai savessa. Minun on jaksettava työskennellä kärsivällisesti, kunnes löydän sen hetken, että kuva alkaa puhua, resonoida sisälläni jollain erityisellä tavalla. Aivan kuin kuvalla olisi oma tahto, miettii Auli Sormunen.

Hannele Salmela kertoo, että hän on piirrellyt, maalaillut koko elämänsä. Aktiivisemmin hän aloitti maalaamisen parikymmentä vuotta sitten.

– Linnut, puut, ihmisten, etenkin tyttöjen ja naisten kasvot kiinnostavat minua eniten. Aistin, että niillä on minulle jotain kerrottavaa.

Susanna Pihlaja kertoo, että taide on hänelle reitti sisimpään.

– Se on matka, jota voin etukäteen yrittää suunnitella, mutta olen oppinut, että useimmiten se on tarpeetonta. Taide liikuttaa tekijänsä eikä päinvastoin. Värit ja siveltimet ottavat vallan ja tyhjällä kanvaasilla on oma tahto. Taide on keskustelua itsensä kanssa, toteaa Susanna Pihlaja.

Reitit-taidenäyttely on avoinna kulttuurikeskus Crusellissa 13.12.201917.1.2020 tiistaista perjantaihin kello 10-17 ja sunnuntaisin kello 12-16. Näyttely on suljettuna 24- 26.12. ja 31.12.