
– Huovuttaminen on helppoa, hauskaa ja nopeaa, tiivisti tekstiiliartesaani Marita Karlsson.
– Tätä voi harrastaa myös lasten kanssa, kunhan kaikki noudattavat varovaisuutta huovutusneulojen kanssa. Märkähuovutuksessa ei neuloja tarvita, mutta sotkua syntyy vähän enemmän, hymyili Karlsson.
Karlssonilla on vinkata aloittelijallekin helppo, jouluinen huovutustyö.
– Ota piparkakkumuotti, vaikka sydämen muotoinen ja aseta se tiiviin vaahtomuovipalan päälle. Täytä muotti huovutusvillalla ja aloita villakasan pistely huovutusneulalla. Mitä enemmän jaksat villakasaa tökkiä, sitä tiiviimpi koristeesta tulee. Villaa voi myös tarvittaessa lisätä huovuttamisen aikana.
– Kun koriste pysyy varmasti kasassa ja olet itse tyytyväinen tulokseen, lopeta huovuttaminen. Voit pujottaa valmiiseen huopatyöhön sopivan langan ja ripustaa sen vaikka joulukuuseen tai lahjapakettiin, opasti Karlsson.
Näin joulun alla Karlsson pitää kansalaisopistossa työpajoja, joissa opetellaan huovuttamaan tonttuja. Uudessakaupungissa huovutustyöpaja pidettiin uudessa Demotilassa.
Karlssonin opastuksella tehtiin illan aikana koristetonttu, joko kokonaan neulahuovuttamalla tai käyttämällä sekä neulahuovutusta että märkähuovutusta.
Märkähuovutuksella valmistettiin tontulle iso tonttulakki.
Tarvikeaineet tonttulakin märkähuovutukseen ovat yksinkertaiset; tarvitaan kuumaa vettä ja mäntysuopaa, kuplamuovia, pala retkipatjaa sekä tietysti huovutusvillaa.
Ohuesta retkipatjasta leikataan tonttulakin kaava. Kaavan päälle asetellaan sopiva määrä huovutusvillaa ja villa kastellaan kuumalla vedellä, johon on sekoitettu loraus mäntysuopaa. Kuplamuovin avulla painellaan kostutettu villa tiiviiksi levyksi, työ käännetään ympäri ja sama toistetaan.
– Tärkeää on asetella villat ristikkäin kaavan päälle, näin huopaantuminen on ylipäätään mahdollista. Toinen muistettava asia on levittää villat kaavan reunan yli, näin tonttulakkiin saadaan kunnolliset saumat ja pyöreä muoto, opasti Marita Karlsson.
Itse huovuttaminen tapahtuu hieromalla saippuavedellä kasteltua työtä kuplamuovin läpi. Ensin huovutetaan työn reunat ja sitten keskusta.
Kun työ on riittävän huopunut, poistetaan työn sisältä kaava leikkaamalla lakin alareuna auki. Lakista pestään pois saippuavesi ja aivan lopuksi se kylvetetään kylmässä vedessä, jotta villan suomut sulkeutuvat.
Neulahuovuttamalla tontun vartalo syntyy nopeasti. Ensin vaahtomuovipalasta muovaillaan tontun vartalo saksien avulla ja sitten aloitetaan huovutusvillan kiinnittäminen vartaloon huovutusneulalla tökkimällä.
– Sopivan tiivistä vaahtomuovia voi kysellä kangaskaupoista tai vastaavista. Niissä joskus myydään sopivan pieniä jämäpaloja halvalla, neuvoi Karlsson.
Huovutettuun vartaloon kiinnitetään vielä erikseen huovutettu vaalea pallo nenäksi sekä sopiva määrä partaa.
– Ja kun tekniikan oppii, voi huovuttamalla tehdä niin koriste- kuin käyttöesineitä, muistutti tekstiiliartesaani Marita Karlsson.