Tyks Vakka-Suomen sairaalan peruskorjaus valmistunut

0
Osastonhoitaja Teija Leino (vas.), koordinoiva ylihoitaja Riikka Maijala, leikkaussalihoitaja Hanna Alkio ja korvapolin ylilääkäri Tuomo Mehtälä ovat tyytyväisiä uusiin poliklinikkatiloihin.

Tyks Vakka-Suomen sairaalan toisen kerroksen entisiin leikkausosaston tiloihin on saneerattu uusia vastaanottotiloja. Uudet tilat on tehty muun muassa tähystystoiminnalle ja polikliiniselle kirurgialle. Lisäksi tiloihin on tehty lääkäreiden vastaanottotiloja, potilaiden seurantahuone ja laitteiden huoltotiloja.

– Polikliininen kirurgia (poki) muutti tiloihin jo viime viikolla. Uusissa tiloissa tehdään siis jo korvatoimenpiteitä, plastiikka- ja yleiskirurgiaa, naistentautien toimenpiteitä ja käsikirurgiaa. Lisäksi tiloissa toimii jo silmäinjektioiden eli silmän pistoshoidot, Tyks Vakka-Suomen sairaalan ajanvarauspoliklinikoiden osastonhoitaja Teija Leino kertoo.

Leinon mukaan Uudessakaupungissa on kova paine lisätä silmäinjektioita varten myös toinen viikoittainen vastaanottopäivä. Nyt uudet tilat ainakin mahdollistavat sen.

– Vuoden vaihteen jälkeen uusiin tiloihin muuttavat vielä gastroenterologian poliklinikka, vatsaelinkirurgian poliklinikka sekä tähystykset. Jatkossa myös urologian tähystykset tehdään uusissa tiloissa, Leino lisää.

Vatsaelinkirurgi ja gastroenterologi tekevät tähystystoimintaa Uudessakaupungissa neljänä päivänä viikossa. Leinon mukaan Vakka-Suomessa on vatsapuolella melko suuret potilasmäärät.

– Potilasmäärä on vielä todennäköisesti kasvamassa nykyisestä. Turusta on tullut positiivista signaalia, että toiminnot jatkuisivat täällä myös tulevaisuudessa, Leino kertoo.

Myös Uudenkaupungin perusterveydenhuolto on kiinnostunut vuokraamaan uusista tiloista toimenpidehuonetta yhtenä päivänä viikossa.

– Tavoitteena onkin, että tilat olisivat jatkuvasti mahdollisimman monipuolisessa käytössä. Kyseessä ei ole vain tilojen käyttö, vaan myös konsultaatioapu ja eri työalojen kanssakäyminen. Tervehdimme ilolla kaikkea yhteistyötä, Tyks Vakka-Suomen sairaalan koordinoiva ylihoitaja Riikka Maijala toteaa.

Tyks Vakka-Suomen sairaalan tilojen remontointi oli pitkä prosessi, joka käynnistyi syksyllä 2017 keskustelulla entisen leikkausosaston tilojen tulevaisuudesta.

Helmikuussa 2018 pidettiin ensimmäinen saneerauksen suunnittelupalaveri ja suunnitelmat valmistuivat loppuvuoden aikana. Remontti käynnistyi kuluvan vuoden helmikuussa ja valmista piti olla lokakuussa. Tilojen luovutus oli marraskuussa.

Tiloja saneerattiin 765 neliömetriä ja urakan lopullisia kustannuksia ei vielä tiedetä. Vielä tammikuussa hinta-arvio oli noin 2,4 miljoonaa euroa.

– Kyseessä on kuitenkin merkittävä investointi sairaanhoitopiiriltä. Se on positiivinen signaali Uudellekaupungille, Maijala korostaa.

Seuraava remonttitarve on alakerran dialyysiyksikössä. Kunhan tähystystoiminta siirtyy uusiin tiloihin toiseen kerrokseen, saa dialyysi kipeästi tarvitsemiaan lisätiloja.

Työn alla ovat nyt myös sisääntulokerroksen opastetaulut, sillä sairaanhoitopiirin suosituksen mukaan opasteissa on oltava samat tekstit kuin potilaiden kutsukirjeissä. Potilaspalvelupisteessä kuitenkin neuvotaan, jos potilas ei ole varma oikeasta paikasta.

Ilmanvaihdon, valaistuksen ja ergonomian ajanmukaisuus tärkeää

Keskiviikkona aamukymmenen aikoihin poliklinikan tiloissa oli alkamassa korva-, nenä- ja kurkkutautien ensimmäinen toimenpide. Korvapoliklinikan ylilääkäri Tuomo Mehtälä on tyytyväinen uusiin tiloihin.

– Ensimmäinen uusi asiakas ilmoittautui äsken saapuneeksi. Tiloissa on ollut toimintaa maanantaista alkaen, mutta pääsen tänään ensimmäistä kertaa leikkaamaan, Mehtälä kertoo.

Mehtälän mukaan ympäristön toimivuudella ja nykyaikaisuudella on merkitys työhyvinvoinnin kannalta. Korvapolin toiminta on vuoden verran pyörinyt alakerran väistötiloissa.

– Uusissa tiloissa ilmanvaihto, valaistus ja ergonomia ovat mahdollisimman ajanmukaisia. Säädöt ovat sellaisia, että voi itse valita, että tekeekö työnsä istuen vai seisten, Mehtälä lisää.

Teksti ja kuvat: Katja Kaartinen