Uudenkaupungin keskustan ilotulitusrajoitukset voimassa myös tänä vuonna

0
Ilotulitteiden käyttökielto koskee Uudessakaupungissa karttaan piirrettyä aluetta.

Ilotulitteiden myynti alkoi perjantaina. Ilotulitteita ei kuitenkaan saa ampua vielä, vaan vasta uudenvuodenaaton illasta alkaen.

Sallittu ampuma-aika on uudenvuodenaatosta kello 18 lähtien uudenvuodenpäivän aamuyöhön kello kahteen asti.

Varsinais-Suomessa otetaan monessa kaupungissa käyttöön uusia rajoitusalueita ilotulitteissa. Uudenkaupungin viimevuotiset rajoitukset säilyvät kuitenkin ennallaan.

Ilotulitteiden ja muiden pyroteknisten tuotteiden käyttö on kielletty 31.12. kello 18 ja 1.1. kello 2 välisenä aikana Uudenkaupungin keskustan rajoitusalueella. Alue rajautuu Pakkahuoneenrantaan, Rantakatuun, Vakka-Suomenkatuun, Sakunkulman tonttiin, Ajurinkujaan, Maltintiehen, Myllymäen päiväkodin tonttiin, Viikaistenkatuun, Mäyhälänkatuun, Merimiehenkatuun, Pietolankatuun, Kaarikatuun, Vekaratiehen, Rantakatuun ja Pakkahuoneenrantaan mainitut kadut mukaan lukien.

Turussa uusia rajoitusalueita on Tuomiokirkon ympäristössä, Turun päärautatieaseman ympäristössä sekä Turun linnan ympäristössä. Naantalissa vanhan kaupungin rajoitusaluetta on laajennettu entisestään. Uusia rajoitusalueita on asetettu Raision ydinkeskustaan sekä Paraisten kirkkomalmin ja kirkkopuiston ympäristöön.

Rajoitusalueiden ulkopuolella ilotulitteiden sallittu käyttöaika on 31.12. kello 18–1.1. kello 2. Tuolloin ilotulitteiden käytöstä ei tarvitse erikseen ilmoittaa pelastusviranomaiselle.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa, että suojalasit ovat pakolliset ilotulitteiden ampujalle. Myös ilotulitteiden katsojan kannattaa varustautua suojalaseilla. Väärään suuntaan lentäneet ilotulitteet ovat aiheuttaneet joka vuosi silmävammoja katsojille.

Tukes kertoo, että vuodenvaihteessa 2018-2019 silmävammoja saaneista 13 henkilöstä vain yksi oli käyttänyt suojalaseja. Loukkaantuneista kymmenen käytti ilotulitteita ja kolme oli katsojia. Tällä vuosikymmenellä joka vuodenvaihde noin 10-30 ihmistä on saanut ilotulitteesta sairaalahoitoa vaativia silmävammoja.

 

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos muistuttaa, ettei yli 14 metriä sekunnissa puhaltava tuuli ole turvallinen sää ilotulitteen ampumiseen. Pelastuslaitos muistuttaa myös, ettei raketteja tule ampua mikäli ilotulite on rikki tai jos sen tulilanka on kastunut tai ei näy kunnolla. Toimimattomaan ilotulitteeseen ei tule koskea ainakaan 10 minuuttiin, eikä sitä pidä yrittää ampua uudestaan.