Valtakunnalliset puhallinpäivät järjestetään Uudessakaupungissa

0
Opettaja Minna Kajander ja rehtori Jussi Kauranen Vakka-Suomen musiikkiopistosta toivovat puhallinpäivien synnyttävän myös paikallisesti lisää kiinnostusta puupuhaltimia ja soittoharrastusta kohtaan.

Valtakunnalliset puhallinpäivät järjestetään ensi keväänä Uudessakaupungissa ja ensimmäistä kertaa koko seutukunnassa. Vakka-Suomen Musiikkiopistossa aloitettiin tapahtuman haku jo puolitoista vuotta sitten.

– Luonnollisesti olemme erittäin iloisia että saimme tämän tapahtuman Vakka-Suomeen.

– Vakka-Suomen musiikkiopisto juhlii 50-vuotisjuhlavuotta ja tämä on lienee yksi syy siihen miksi saimme tämän suuren tapahtuman järjestettäväksi. Toinen syy on se että tällä alueella kunniakkaat ja todella pitkät perinteet puhallinmusiikilla. Luonnollisesti myös Uudenkaupungin Crusell-viikolla on valtava painoarvo, kertoi musiikkiopiston rehtori Jussi Kauranen.

Tapahtuman ideana on tuoda esille tuoreinta puhallinmusiikkia hyvin monipuolisesti. Puhallinpäiville osallistuu orkestereiden kapellimestareita, musiikinopettajia, soittajia ja harrastajia joka puolelta Suomea -ja ulkomailtakin. Konsertit tarjoavat mahtavia elämyksiä myös tavallisille konserttivieraille. Viikonlopun konserteissa soi kamarimusiikki, big band, sinfoninen puhallinmusiikki, elokuva- ja pelimusiikki sekä musiikkia lapsille ja nuorille.

– Odotamme siis paikalle satoja soittajia sekä runsaasti yleisöä, lisäsi Kauranen.

Crusell-viikon lisäksi musiikkiopisto on saanut puhallinpäivien järjestelyihin mukaan todella nimekkäitä yhteistyökumppaneita kuten Sibelius-akatemian ja Puolustusvoimat.

– Tapahtuman pääkonsertti järjestetään Uudenkaupungin Uudessa kirkossa ja siinä soittaa Laivaston soittokunta solistinaan Crusell-viikon taiteellinen johtaja Tuulia Ylönen. Soittokunta saa tähän konserttiin myös vahvistuksia Lapin sotilassoittokunnasta, eli tulossa on jotain todella suurta, hymyili Jussi Kauranen.

Toinen, erittäin merkittävä tulee olemaan UMO Helsinki Jazz Orchestran konsertti, jonka musiikkiopisto järjestää yhteistyössä Uudenkaupungin seurakunnan ja Uudenkaupungin kaupungin kulttuuritoimen kanssa. Viikonlopun mittaiset Puhallinpäivät käsittävät kaikkiaan noin kymmenen erilaista konsertti, mutta myös luentoja mm. musiikinopetuksen haasteista ja uusista mahdollisuuksista.

Puhallinpäiviä ei järjestetä vain musiikkiopiston juhlavuoden kunniaksi, vaan päivien runsaalla musiikkiannilla halutaan myös houkutella puhallinmusiikin pariin uusia harrastajia.

– Monet pienet ja myös suuremmat orkesterit kärsivät soittajapulasta ja pula on pahin juuri puhallinsoittajien osalta. Viime vuosina moni pitkän historian omaava soittokunta on joutunut jopa lopettamaan kun uusia soittajia ei ole löytynyt, kuvaili musiikkiopiston opettaja ja orkesterinjohtaja Minna Kajander.

Puhallinpäivillä esitellään lisäksi laajasti uutta puhallinmusiikkia ja yleisö saa näin nauttia myös kansainvälisistä tuulista.

Tapahtuman lipunmyynti on jo alkanut. Valtakunnalliset puhallinpäivät järjestetään 20.-22. maaliskuuta ja vuorossa on 29. kerta. Pääosa konserteista järjestetään Uudenkaupungin kulttuurikeskus Crusellissa.