”Voimme olla ylpeitä siitä, mitä saavutimme”

0
Sofia Leino oli yksi Suomen joukkueen monista ensikertalaisista.

– Pronssi on aina pronssi, saatiin se, mitä ansaittiin, Sofia Leino toteaa pari päivää salibandyn MM-kisojen jälkeen.

Suomi voitti sunnuntaina Neuchatelissa pronssiottelussa Tshekin jatkoajalla maalein 5–4. Aiemmista neljistä kisoista tuomisina oli ollut MM-hopea, joten vähintään se oli nytkin tavoitteena.

Nyt joukkueessa oli mukana peräti yksitoista ensikertalaista, joista Sofia Leino oli yhtenä.

Leino kehuu arvokisatasolla kokemattoman joukkueen yhteishenkeä. Nuori joukkue kasvoi turnauksen aikana yhteen ja pystyi haastamaan mestari-Ruotsin välierässä tasavertaisesti.

– Meillä oli nuori joukkue ja voimme olla ylpeitä siitä, mitä saavutimme. Jollakin tavalla ajattelen, että tästä matka alkaa, Kalannin Pallon kasvatti sanoo.

Jälkikäteen ajateltuna ratkaiseva ottelu Suomen kannalta oli alkusarjan ottelu Sveitsiä vastaan, jonka kotijoukkue voitti 7–4 ja eteni lopulta Ruotsin seuraksi finaaliin.

Näin Suomi kohtasi Ruotsin jo välierässä ja pronssiottelussa vastaan asettui Tshekki.

– Junnukisoista on tullut hopeaa. Siihen nähden pronssi tuntuu hyvältä, kun se on kuitenkin voitettu.

Leino ei halua jossitella, vaikka Suomi oli Ruotsi-ottelussa ajoittain parempi joukkue. Erityisesti loppuhetkillä pallo pyöri vinhasti naapurin maalilla. Ruotsi vei kuitenkin jälleen voiton maalein 5–4.

Myös Leino oli kentällä viimeiset hetket Suomen hakiessa tasoitusmaalia.

– Ei usko loppunut, eikä tunne. Ei vaan onnistuttu tällä kertaa, 22-vuotias laitahyökkääjä kertoo.

Ensimmäisissä arvokisoissaan pelannut Leino arveli, että rooli saattaa vaihdella turnauksen edetessä. Hän pelasi lopulta koko turnauksen läpi yhdessä Jenna Saarion ja Sanni Niemisen kanssa.

Turnauksen parhaan pelinsä Leino pelasi alkusarjassa Saksaa vastaan. 17–0-voittoon päättyneessä ottelussa Leino ampui neljä maalia. Kaiken kaikkiaan hän iski turnauksessa tehot 4+1.

– Olisin voinut tehdä enemmän tehoja, mutta ei jossitella siinäkään, Leino naurahtaa.

Seuraavat MM-kisat pelataan vuonna 2021 Ruotsin Uppsalassa ja siellä on tarkoitus jatkaa siitä, mihin nyt jäätiin.

Leinon valmistautuminen kisoihin ei sujunut parhaalla mahdollisella tavalla. Kausi Salibandyliigan Turun Palloseurassa alkoi murheellisesti.

Leinon sääriluu murtui kauden avauspelissä syyskuussa ja siitä toipuessa meni noin kuukausi. Kipua tuntui vielä myöhemminkin, mutta hän pääsi onnekseen palaamaan pelikuntoon ja löysi tiensä ainoana TPS-pelaajana Suomen MM-kisajoukkueeseen.

MM-tunnelma vaihtuu arjeksi hyvin pian.

– Lauantaina jo jatkuu kotipelillä PSS:ää vastaan. Sen jälkeen on hieman taukoa ja tammikuussa taas jatkuu, Leino kertoo.