Laavut kutsuvat talvellakin

0
Anniina Reivonen, Marko Aulin ja Aaron levähtivät Kasarminlahden laavulla.

Uudessakaupungissa on retkeilijöille tarkoitettuja laavuja Hiunjärvellä, Kasarminlahdella sekä Oinassaaressa. Näin talvellakin laavuilla on mukava istuskella, nuotiotulen ääressä eväitään mutustellen. Niin myös Kasarminlahden laavulla. Lauantaina matkaa laavupolulla säestivät toitottavat joutsenet ja käpylinnuillakin oli jo kevättä äänessä.

– Tuttu laavu, vaikka käymmekin useimmin Hiunjärvellä, koska asumme siinä lähellä, laavulle saapuneet Anniina Reivonen, Marko Aulin ja nuorempaa retkeilijäpolvea edustava Aaron -poika kertovat.

Metsässä on aina mukavaa kulkea ja Aaronkin on ikäisekseen jo kokenut retkeilijä. Laavu kiinnosti häntä muutenkin.

Kasarminlahden laavu onkin varsin suosittu kävelyretkien kohde. Sinne pääsee parhaiten merkittyjä polkuja pitkin urheilukentältä. Polku kulkee golfkentän reunaa pitkin Kasarminlahden rantaa. Laavulla on valmiina myös latulaisten talkoilla pilkkomia puita.

Hiunjärven laavulle pääsee parhaiten polkua pitkin joko Juolukkatien päästä tai Saarniston koululta. Kummastakin kävelymatkaa on runsas kilometri. Älä kuitenkaan kiirehdi, poluilla on puunjuuria, jotka voivat olla liukkaita.

Laavun läheisyydessä on lintutorni, josta aukeaa hyvä näkymä järvelle. Järven pesimälinnustoon kuuluvat muun muassa härkälintu, kurki, laulujoutsen sekä satunnaisemmin myös ruskosuohaukka.

Hiunjärven laavua on hiljattain kunnostettu ja tulentekopaikkaa parannettu. Laavulle on tehty myös uusi sahanpurulla pohjustettu yhteyspolku pääpolulta.

Lintutornille johtaa myös rantapolku, joka voi kuitenkin usein olla veden alla. Varo myös vanhoja pitkospuita.

Alueella on tehty myös metsänharvennusta. Polkujen kunnostus olisi ajankohtaista ja uusia opasteitakin tarvittaisiin.

Sunnuntaipäivä Hiunjärvellä on keväisen tuntuinen. Aurinko paistaa ja järvi kimmaltaa. Lintutornille saapuvat myös kävelylenkillään olevat Ritva ja Mauri Ojanperä .

Mukava on heidänkin mielestään tällaisena päivänä luonnossa kävellä.

Hiunpolku vain on tällä hetkellä varsin märkä ja kurainen, saappaita suositellaan.

Omia puitakin kannattaa ainakin sytykkeiksi mukaan ottaa.

Hiunjärven laavuun voi tulla tutustumaan ensi sunnuntaina 26.1., jolloin Uudenkaupungin ympäristöyhdistys järjestää siellä laavutapahtuman. Yhteislähtö tapahtuu Saarniston koululta kello 9.

Rauno Laine

Luonnonrauhaa OinassaaressaRauno Laine

Uudenkaupungin laavuista Oinassaari on vähiten tunnettu. Lepäisillä runsaan parinkymmenen kilometrin päässä kaupungista luonnonkauniilla paikalla sijaitseva laavu on kuitenkin helppo saavuttaa. Autollakin pääsee parinsadan metrin päähän.

– Tämä on toistaiseksi ollutkin aika pienen piirin käytössä. Mukava jos tätäkin paikkaa tehdään tunnetuksi, laavulle koiransa Roccon kanssa piipahtanut Heikki Pajula sanoo.

Hän kehuu näkymiä Makean veden altaalle ja ihmettelee samalla kummallista talvea, joka ei tule ollenkaan. Heikkiä ja Roccoa se ei haittaa.

– Kävelemme päivittäin ja tänäänkin on ohjelmassa parinkymmenen kilometrin lenkki. Tämä laavu onkin hyvä kiintopiste tälle, Pajula kertoo.

Mahdollisille kävijöille palvelut ovat valmiina. Laavun yhteydessä on puucee ja halkovajassakin näyttää olevan valmiina puuta useampaankin käyttöön.

Oinassaaren laavulle pääsee ajamalla tai pyöräilemällä Uudestakaupungista kohti Lepäistä. Ennen kylää käännytään oikealle Korsaarentielle, jota ajetaan noin 2,5 kilometriä. Käännytään oikealle Merikaskistentielle, jossa on myös kyltti Oinassaari.

Tätä tietä eteenpäin runsas kilometri ja oikealle kääntyy Oinassaarentie. Tätä pitkin ajetaan niin kauan kuin tietä riittää. Se päättyy parkkipaikalle, josta lähtee polku laavulle

Rannassakin on mukava istuskella kiven päällä ja miettiä syntyjä syviä. Tai vain nautiskella luonnosta veden äärellä.

– Nautitaan, Heikki ja Rocco toivottavat jatkaessa taas matkaansa.

Lähialueellamme on laavuja muun muassa Pyhärannan Reilassa Hierkonpolulla, Vehmaan Tummamäen luontopolulla ja Taivassalon Hakkenpäässä.