Laitilassa ja Uudessakaupungissa nuorilla on paljon liikennerikkomuksia

0
Laitilalaisilla nuorilla on suhteutettuna ikäistensä ajokorttien määrään eniten liikennerikoksia ja -rikkomuksia koko maassa. Myös uusikaupunkilaiset nuoret ovat tilaston kärkipäässä. Kuva: Marttiina Sairanen

Laitilalaisilla nuorilla on suhteutettuna ikäistensä ajokorttien määrään eniten liikennerikoksia ja -rikkomuksia koko maassa. Neljännelle sijalle tässä selvityksessä nousevat uusikaupunkilaiset nuoret. Länsisuomalaiset nuoret valtaavat selvityksen kymmenestä kärkisijasta valtaosan.

Poliisin selvitys on kerätty vuosilta 2015–2018 nuorista, jotka olivat 18–24-vuotiaita ja joita epäiltiin liikennerikoksista ja -rikkomuksista. Selvityksessä koottiin kymmenen paikkakunnan kärki kunnista, joissa oli eniten epäiltyjä ja kunnista, joissa oli vähiten epäiltyjä.

Eniten epäiltyjä nuoria oli Laitilassa. Siellä joka viidennellä ajokortin omaavasta 18–24-vuotiaasta nuoresta oli liikennerikkomus eli 22,1:llä nuorella sadasta oli liikennerikkomus.

Myös Uudessakaupungissa joka viidettä nuorta sadasta epäiltiin liikennerikkomuksesta. Kaupungin luku oli hieman pienempi kuin Laitilan eli 20,6.

Poliisin selvityksessä laitilalaiset olivat luvullaan ensimmäisinä ja uusikaupunkilaiset neljänsinä kunnista, joissa oli eniten liikennerikkomuksesta epäiltyjä nuoria. Laitilassa heitä oli 193 ja voimassa olevia ajokortteja 18–24-vuotiailla oli noina vuosina 462. Uudessakaupungissa 193 nuorta epäiltiin liikennerikkomuksesta ja voimassa olevia ajokortteja vuosina 2015–2018 oli kaupungissa 939.

Kymmenen paikkakuntaa, jossa nuorilla oli eniten liikennerikkomuksia, olivat kaikki pieniä kaupunkeja ja kuntia. Länsi-Suomessa niistä oli peräti seitsemän eli Laitila, Kokemäki, Harjavalta, Uusikaupunki, Säkylä, Eura ja Eurajoki. Muut kolme olivat Parkano, Luoto ja Kitee.

Vähiten epäiltyjä nuoria -lista pitää sisällään vain isoja kaupunkeja. Jyväskylässä oli vuosina 2015–2018 koko maassa vähiten liikennerikkomuksesta epäiltyjä nuoria. Seuraavalle sijalle kipuaa Helsinki ja kolmannelle Kauniainen. Kymmenen listasta löytyy myös Tampere, Oulu, Turku, Espoo, Rovaniemi, Lappeenranta ja Kuopio.

Suuret kaupungit olivat selvityksessä aivan eri luvuilla kuin kaupungit ja kunnat, joissa oli eniten liikennerikoksista ja -rikkomuksista epäiltyjä. Jyväskylässä liikennerikkomus kirjattiin 6,5 nuorelle sadasta. Kaikkien kymmenen ison kaupungin luku jää alle kymmenen, kun taas kaikkien eniten liikennerikkomuksia omaavien kuntien lähenteli kahtakymmentä.

Yleisin tilastokirjaus nuorten liikennerikoksissa ja -rikkomuksissa oli ylinopeus. Joukossa oli myös mm. turvavyön käyttämättä jättämiset ja matkapuhelimen käyttö ajon aikana. Vakavampia rikoksia olivat mm. huomattavat ylinopeudet ja rattijuopumukset.