Lakot vaikuttaisivat toteutuessaan Valmet Automotiveen ja Yaraan

0
Teollisuusliiton työnseisaus koskee Uudessakaupungissa Yara Suomea.

Ammattiliitto Pro, Paperiliitto ja Teollisuusliitto ilmoittivat aloittavansa kahden viikon työnseisaukset maanantaina 27. tammikuuta. Liittojen aloja koskeva ylityö- ja vuoronvaihtokielto on jo voimassa. Lakko päättyy sunnuntaina 9. helmikuuta. Liittojen lakot vaikuttavat toteutuessaan Uudessakaupungissa Valmet Automotiven ja Yara Suomen toimintaan.

– Teknologiateollisuuden haluttomuus poistaa 24 ilmainen työ toimihenkilöiden sopimuksesta ei jätä meille muuta mahdollisuutta kuin ilmoittaa uudesta työnseisauksesta ja ylityö- sekä vuorovaihtokiellosta, Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen sanoo.

Työtaistelutoimien syynä on liittojen mukaan työnantajien kyvyttömyys ja haluttomuus päästä sopimukseen neuvottelujen keskeisistä kiistakysymyksistä, talkootyön lopettamisesta ja ostovoiman turvaavista palkankorotuksista.

– Olemme valitettavasti joutuneet huomaamaan, että työnantajapuolen neuvotteluhalut niin kemianteollisuudessa kuin metsäteollisuudessakin ovat olemattomat, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo.

Pro:n työnseisaus koskee toteutuessaan toimihenkilöiden työehtosopimuksen mukaisia töitä erikseen ilmoitetuissa yrityksissä, esimerkiksi Uudessakaupungissa tämä tarkoittaa Valmet Automotivea.

Teknologiateollisuuden työnseisaus koskee myös suunnittelu- ja konsulttialan toimihenkilöiden työehtosopimuksen soveltamisalan piirissä olevaa työtä, jota tehdään työriidan piirissä olevilla toimipaikoilla. Pro:n työnseisaus koskee noin 8 000 työntekijää.

Teollisuusliiton työnseisaus koskee työtehtäviä yli kahdella sadalla työpaikalla muun muassa kumiteollisuuden, lasikeraamisen teollisuuden, muovituoteteollisuuden ja kemian tuoteteollisuuden, mekaanisen metsäteollisuuden ja malmikaivosten sopimusaloilla. Teollisuusliiton tukilakko koskee lakon piirissä olevien yritysten huolto- ja kunnossapitotyötä. Teollisuusliiton lakon piirissä on noin 14 000 työntekijää.

Teollisuusliiton työnseisaus koskee Uudessakaupungissa Yara Suomea ja esimerkiksi Laitilassa Veljet Kuusistoa ja Pilkington Automotivea.

Pro:n Malisen mukaan työnantaja haluaa eriyttää alan sopimuksia ja pitää talkootyötunnit pienemmällä työntekijäryhmällä eli toimihenkilöillä. Pro tavoittelee jäsenilleen ostovoimaa parantavaa palkkaratkaisua ja kiky-sopimuksen mukaisen 24 tunnin työajan pidennyksen poistoa ilman kustannusvaikutuksia.

– Esimiehet ja asiantuntijat tekisivät töitä, vaikka työntekijät eivät olisi paikalla. Se ei ole toimiva, eikä järkevä ratkaisu. Lisäksi Teknologiateollisuus haluaa, että toimihenkilöille ei makseta lainkaan yleiskorotusta, vaan työnantaja päättää kenelle korotus maksetaan ja minkä suuruisena, Malinen toteaa.

Teknologiateollisuuden jäsenyritykset ilmoittivat maanantaina, että vastatoimena lakolle he pidättäytyvät toistaiseksi Ammattiliitto Pron ay-jäsenmaksujen perinnästä ja tulouttamisesta.