Lisää vauvoja

0

Huonosti nukuttuja öitä. Ei yhtään omaa aikaa. Uhmaikäisen itkupotkuraivareja kaupassa.

Elämä pienten lasten kanssa uuvuttaa, mutta lapset ovat myös arjen ilostuttajia. He tekevät elämästä merkityksellisen.

Tällä viikolla julkistettu FinTerveys 2017 -väestötutkimus kertoo hyviä uutisia: alle 7-vuotiaiden vanhemmista lähes yhdeksän kymmenestä koki elämänlaatunsa hyväksi tai erittäin hyväksi.

Silti lapsiperheen arkea elää entistä harvempi suomalainen. 2020 -luvulla ei ole pulaa ruoasta. Olemme tutkitusti maailman onnellisin kansa. Mistä syntyneiden määrän romahduksessa siis on kysymys?

Yhtä yksittäistä syytä ei ole olemassa.

Vauvakadon syynä eivät ole uranaiset, jotka viihtyvät liian hyvin työelämässä. Eivät myöskään syrjäytyneet miehet.

Tilastojen äärelle kannattaisi kuitenkin ainakin poliitikkojen pysähtyä. Valtakuntamme vaikutusvaltaisimman virkamiehen, valtiosihteeri Martti Hetemäen huolena on parhaassa työiässä olevien suomalaisten miesten työllisyysaste. Se on Suomessa alhaisempi kuin lähes kaikissa muissa Euroopan maissa.

Jos ei ole tuloja, perheen perustaminen ei käy ensimmäisenä mielessä.

Uudessakaupungissa on ollut viime aikoina töitä tarjolla. Tuoreimmat työllisyystilastot tosin tekivät kuprun viime vuosien hyvään kehitykseen.

Joulukuun luvuissa näkyvät autotehtaan lomautukset. Tuotantoa Suomen suurimmassa tehtaassa on jo käynnistetty, ja toivottavasti lomautukset jäävät väliaikaisiksi.

Perheen perustamista jarruttaa täällä paikallinen väestörakenteen ilmiö: alle nelikymppisiä sinkkumiehiä asuu Uudessakaupungissa huomattavasti enemmän kuin -naisia.

Vauvojen määrä romahti täällä viime vuonna alle sataan. Heistä kolmannes syntyi maahanmuuttajaperheeseen. Ilman maahanmuuttajia lasku olisi vieläkin rajumpi.

Mitä voisimme tehdä, jotta vauvoja syntyisi enemmän? Kuntien vauvarahat ja peitonheilaustuskampanjat ovat saaneet näkyvyyttä, mutta niiden todellista vaikutusta on vaikea arvioida.

Harva lapsi syntyy maailmaan rahan takia – onneksi.

”Eivätkö ne tajua, että ei raha ole se juttu”, pohdiskeli eräs kohtaamani nuori uusikaupunkilainen isä poliitikkojen keinoja edistää lapsiperheiden hyvinvointia.

Hänen mukaansa parasta palvelua esimerkiksi koliikkivauvan vanhemmille olisi mahdollisuus saada ainakin joskus kunnon yöunet.

Vauvaperheen äitiä tai isää on helppo lohduttaa, että kyllä se siitä ohi menee. Niin meneekin, mutta vauva-arjessa eletään tässä ja nyt: jatkuvien yöheräilyjen jälkeen ei jaksa ajatella huomiseen saati kuukauden tai vuosien päähän.

Uudessakaupungissa parhaillaan työn alla oleva Uki-paketti tarjoaa erilaisia palveluja lapsiperheille, kodinhoitopalvelujakin. Se jaetaan tänä vuonna Uudessakaupungissa syntyneiden vauvojen vanhemmille.

Pakettia kootaan parhaillaan, ja siinä on mukana kaupungin lisäksi yrityksiä ja yhdistyksiä, mutta vielä mahtuu mukaan.

Nyt kannattaa olla mukana positiivisessa, elinvoimaa lisäävässä hankkeessa, joka tuo hyvää mieltä lapsiperheille. Lisää tietoa Uki-paketista löytyy sivulla 14.