Laskevan auringon taivasnäytelmä on saanut yhden jos toisenkin kuvaajan tarttumaan kameraan ja lähettämään kuvia sekä lehden toimitukseen että sosiaalisen median kanaviin.
Ilmatieteenlaitoksen päivystävän meteorologin Paavo Korpelan mukaan taivaalla ei ole kuitenkaan viime aikoina tapahtunut mitään erikoista, joka selittäisi näyttävän näytelmän.
– Tähän aikaan on yleensä aika pilvistä, joten kun pilvet vihdoin väistyvät ja näkyy auringonvaloa, niin se yllättää ihmisiä. Onhan toki se auringonlasku kaunista katsottavaa ihan jokaisella kerralla, mutta oikeasti auringonlaskuissa ei ole ollut mitään poikkeuksellista, Korpela muotoilee.
Korpelan mukaan auringonlasku on kaunis varsinkin siinä tilanteessa, kun taivaalla on yläpilviä, jotka taittavat jääkidepilvien kanssa hienosti valoa.
– Myös esimerkiksi helmiäspilvet sijaitsevat 20–30 kilometrin korkeudessa ja ne heijastavat valoa erityisesti silloin, kun aurinko nousee tai laskee. Aurinko paistaa silloin alhaalta päin korkealla oleviin pilviin ja pilvet taittavat valoa erikoisella tavalla, Korpela kertoo.
Helmiäispilvien syntyminen liittyy todella kylmään ilmakehän yläkerrokseen. Stratosfäärin lämpötila laskee 80 pakkasasteen alapuolelle. Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan taivaanvahtipalvelussa on tuoreimmat helmiäispilvihavainnot perjantailta.
– Ympäri Suomen on nyt sellainen tilanne päällä, että helmiäispilviä voi esiintyä läpi viikonlopun. Kannattaa siis suunnata katseensa yläilmoihin auringon noustessa tai laskiessa, Korpela vinkkaa.
Korpela kertoo, että kulunut talvi on ollut selkeästi tavanomaista pilvisempi. Lauha talvi on tuonut mukanaan pitkiä pilvijaksoja, mutta kohti kevättä pilvien määrä yleensä vähenee.
– Tosin seuraavaksi ilmavirtaukset käyvät lounaasta. Ne tuovat mukanaan paljon sateita ja pilvethän viihtyvät kosteassa ilmassa, Korpela summaa.