Maakuntien Kiinan muuri on aikansa elänyt

0

Rauman kaupunginjohtaja Kari Koski avasi Satakunnan Kansassa viime vuoden loppumetreillä keskustelun maakuntarajasta. Hän kuvaili Varsinais-Suomen ja Satakunnan välistä hallintorajaa ylitsepääsemättömäksi Kiinan muuriksi.

Koski oli kaupunginjohtajana Uudessakaupungissa, kun Rauma, Uusikaupunki, Laitila ja Pyhäranta selvittivät kuntaliitosta vuonna 2006. Siinä yhdeksi esteeksi nousi erityisesti maakuntaraja.

Päättäjät ja kuntalaiset halusivat silloin ja edelleenkin erikoissairaanhoidon palvelunsa Tyksistä. Epäilystä herätti myös vaalipiirin raja.

Muutosten myllerryksessä maakuntaraja ei ole enää niin vahva kuin takavuosina.

Kunnissa sorvailtiin viime vuosikymmenellä kuumeisesti sotea, mutta valmista ei tullut. Kaupungistuminen metropoli-ilmiöineen etenee kiihtyvällä vauhdilla.

Aloittaessaan Raumalla vuonna 2012 Koski kertoi Uudenkaupungin Sanomien haastattelussa , että Rauman, Uudenkaupungin ja Laitilan pitäisi muodostaa vahva keskus Turun ja Porin välimaastoon.

Kesällä eläkkeelle jäävän kaupunginjohtajan näkemys on nyt, että Vakka-Suomen kaupungit ja Rauma tarvitsevat elinvoimansa varmistamiseen entistä enemmän yhteistyötä myös Porin ja Turun kanssa.

Työssäkäynnin osalta liikenne kaupunkien välillä ei ole viime vuosina ainakaan vähentynyt. Esimerkiksi autotehtaalle on säännöllinen linja-autovuoro sekä Porista että Turusta Uuteenkaupunkiin.

Laitilan ja Uudenkaupungin johtajat eivät tyrmää Kari Kosken ajatusta (US 4.1.) Varsinais-Suomen liiton edunvalvontajohtaja Janne Virtanen sanoo Turun Sanomien haastattelussa, että maakuntien yhdistämiselle ei ole juuri nyt tilausta. Tosin hänkin sanoo olevansa avoin asian selvittämiselle.

Kuntia yhdistävät monet asiat: väestön ikääntyminen, syntyvyyden lasku, talousongelmat ja työvoimapula. Ratkaisu niihin ei löydy maakuntien yhdistämisellä, mutta se saattaisi lisätä alueen painoarvoa ja kilpailukykyä suhteessa pääkaupunkiseutuun ja muihin kasvukeskuksiin.