Musta joulu

0
Kuvaava alku uudelle vuosikymmenelle: tammikuinen vesisade ryöpyttää vieraslaji kurtturuusun oksia.

Lomat ovat ohi ja itse kukin on toivottavasti palannut levänneenä arkeen. Joulunpyhiä synkistivät huonot uutiset ja epänormaalin lämpimät säät: vuosikymmenen vaihtuessa näyttää selvältä, että 2020-luvusta tulee ilmastokriisin vuosikymmen.

Joulukuu oli Suomessa 3–6 astetta tavallista lämpimämpi, raportoi Ilmatieteen laitos. Terminen talvi ei ole täällä eteläisessä Suomessa alkanut vieläkään, eli meteorologiselta kannalta meneillään on edelleen pitkäksi venähtänyt syksy. Talvi alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila putoaa pysyvästi nollan alapuolelle.

Koko vuoden keskilämpötila oli lähes asteen korkeampi kuin vuosien 1981–2010 keskiarvo. Suomessa, kuten koko maailmassa ilmasto on kuluneen vuosikymmenen aikana lämmennyt hälyttävällä nopeudella.

Ikävä kyllä lämpeneminen ja sen seuraukset eivät etene tasaisesti, vaan hyppäyksin ja nykäyksin, joiden tarkkoja ajankohtia ei ole mahdollista ennustaa.

Esimerkiksi Australiassa tutkijat ovat jo vuosikymmeniä varoittaneet, että helleaaltojen lämpötilat tulevat nousemaan sekä ihmisille että eläimille hengenvaarallisiin lukemiin ja pahentamaan maastopaloja.

Tänä jouluna synkät ennusteet toteutuivat. Valtavat alueet ovat palaneet poroksi lämpötilan lähennellessä 50 astetta. Tätä kirjoittaessa 27 ihmistä ja ainakin miljardi eläintä on kuollut.

Australian kuivissa metsissä ja ruohomailla pienemmät maastopalot ovat osa luonnon kiertokulkua, ja kasvillisuus toipuu niistä hyvin. Nyt tulessa on kuitenkin myös sademetsiä ja suometsiä, joiden palaminen ei ole normaalia.

Australialaisille joulu on ollut todellakin musta, savupilvien ja tuhkaksi palaneiden kotien värinen.

Suomessa voidaan 20-luvulla odottaa lisää lämpimiä talvia, rankkasateita, myrskyjä ja muita sään ääri-ilmiöitä – ja tietenkin lukuisia uusia tulokaslajeja etelästä.

Isommassa kuvassa tulevalla vuosikymmenellä päätetään siitä, millainen maailma lapsille jää. Ihmiskunnan ilmastopäästöt ovat edelleen kasvussa. Jos niitä ei saada nopeaan laskuun tulevan vuosikymmenen aikana, mahdollisuudet rajoittaa lämpeneminen suhteellisen turvallisena pidettyyn 1,5-2 asteeseen on menetetty.

Pohjoinen luonto uhkaa hävitä keskieurooppalaisen tieltä. Vaalitaan Suomen luontoa, sillä hyvinvoivana se sietää ilmastonmuutosta paremmin kuin hakkuiden, saasteiden ja ojitusten rasittamama.

Maija Karala