Novida ratkoo lähihoitajapulaa rekrytapahtumalla

0
Novidan kouluspäällikkö Suvi Laurikkala (vas.) sekä lähihoitajaopiskelijat Yuli Reunamo ja Meri Lindgren ovat tyytyväisiä ammattiopiston lähihoitajakoulutuksen sisältöön.

Viime viikolla työ- ja elinkeinopalveluita tarjoavan TE-toimiston sivuilla oli Uudessakaupungissa viisi avointa lähihoitajan työpaikkaa. Ne olivat keikkatöitä tai määräaikaisuuksia. Koko Varsinais-Suomen alueella haettiin noin sataa lähihoitajaa erilaisiin työsuhteisiin. Ammattiopisto Novidassa pohditaan nyt eri keinoja siihen, kuinka ammattitaitoisia ja päteviä lähihoitajia saataisiin tarpeeksi maakuntaan.

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon suorittaneiden tarvetta työmarkkinoilla lisää myös eläköityminen ja työntekijöiden alanvaihto. Alalta poistuu tällä hetkellä noin 15 prosenttia työvoimasta vuodessa. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että kolme vuotta valmistumisensa jälkeen alaa vaihtaa noin joka kuudes.

– Hoitoalan kasvavaan työvoimantarpeeseen vastaaminen vaatii alueellista pitkäjänteistä yhteistyötä alan ja sen vetovoiman lisäämiseksi, jotta alalle saadaan motivoituneita ja pitkäaikaisia työntekijöitä, Novidan Uudenkaupungin koulutuspäällikkö Suvi Laurikkala kertoo.

Novida kutsui viime syksynä terveysalan yksityisiä ja julkisia toimijoita mukaan keskustelutilaisuuteen. Eri tahot pohtivat yhdessä sitä, mitä tilanteen korjaamiseksi voisi tehdä. Samalla mietittiin alueellista yhteistyötä.

– Novida vastaa työntekijäpulaan kouluttamalla lisää työntekijöitä hoitoalalle. Saimme Opetushallitukselta lisärahaa lähihoitajakoulutukselle ja nyt toivomme alalle lisää opiskelijoita, Laurikkala kuvailee.

Novidassa voi tällä hetkellä käydä lähihoitajaopintoja päiväopetuksessa tai oppisopimuksella. Suunnitelmissa on myös aloittaa iltaopinnot monimuotokoulutuksena. Opiskelijat ovat työllistyneet hyvin aluksi sijaisuuksiin, mutta myös vakituisiin työsuhteisiin.

– Voimme räätälöidä opiskelijakohtaiset opintopolut. Novidassa on tällä hetkellä noin 100 lähihoitajaopiskelijaa, Laurikkala lisää.

Novida tarjoaa myös valmiille lähihoitajille lähihoitajien osaamisalojen lisäkoulutusta. Esimerkiksi sairaanhoidon ja huolenpidon osaamisalalta valmistunut voi lukea itselleen uuden osaamisalan vajaassa vuodessa. Hän voi valita itselleen jatkokoulutusta varten esimerkiksi mielenterveys- ja päihdetyön, vanhustyön tai lasten ja nuorten hoidon sekä kasvatuksen osaamisalan.

– Monipuolisella tarjonnalla haluamme myös lisätä koulutuksen vetovoimaa. Alalla on paljon positiivista ja hoivatyössä saa palkitsevia asiakaskohtaamisia, Laurikkala toteaa.

Novida järjestää lähihoitajien rekrytointitilaisuuden torstaina 16.1. kello 12–18. Tilaisuus pidetään Liljakaaksonkatu 23:n kiinteistön ala-aulassa.

Valmistuvat lähihoitajat ovat täystyöllistettyjä

Yksi Novidan lähihoitajaopiskelijoista on neljä vuotta sitten Perusta Suomeen aviomiehensä perässä muuttanut Yuli Reunamo . Hän on Perussa työskennellyt koulussa ja apteekissa, mutta hän halusi löytää Suomesta alan, joka tarjoaisi varman työpaikan.

– Ihmisten auttaminen on aina ollut lähellä sydäntäni. Aloitin kaksi vuotta sitten opiskeluni ja se oli vaikeaa aikaa, koska piti opetella sekä kieltä että kulttuuria, mutta tekeminen opetti nopeasti. Koulutus on antanut paljon tietoa alasta ja Novidassa on hyvä ilmapiiri, laitilalainen Reunamo kertoo.

Reunamo tekee opiskeluiden ohella töitä kahdessa eri paikassa Laitilassa. Hän tekee iltavuoroja ja viikonloppuja sekä eri mittaisia sijaisuuksia.

– Koen opiskelut ja työn tekemisen tärkeäksi, koska silloin kuulun johonkin ryhmään. Minulla ei ole lapsia, eikä lemmikkejä, joten vuorotöiden teko ei haittaa minua, Reunamo lisää.

Viime vuonna Novidasta lähihoitajaksi valmistui uusikaupunkilainen Meri Lindgren . Lindgren on aiemmin kouluttautunut ravitsemustyöntekijäksi ja metallialalle.

– Lähihoitajana olen ollut alusta saakka täysin työllistetty ja nyt teen töitä kahdessa eri työpaikassa. Valmistuin sairaanhoidon ja huolenpidon osaamisalalle, mutta nyt luen päälle vielä mielenterveys- ja päihdetyön osaamisalaa, Lindgren kuvailee.

Lindgrenin mukaan lähihoitajan tutkinto antaa perustaidot alasta ja ymmärryksen hoiva-alan perusperiaatteista. Töissä kuitenkin oppii jatkuvasti uutta ja se on palkitsevaa.

– Olen osallistunut monenlaisiin rekrytointitapahtumiin, mutta yleensä lähinnä mielenkiinnosta, koska olen aina ollut työsuhteessa johonkin yritykseen, Lindgren lisää.