Onkos tullut kesä

0
Viherpeipoilla on jo kevättä rinnassa. Aurinkoisina päivinä voi kuulla niiden ryystävää laulua.

…nyt talven keskelle? Vanhan joululaulun sanat nousevat mieleen yhä useammin lämpömittaria katsoessa. Maanantain ja tiistain välisenä yönä läntisessä Suomessa mitattiin jopa yli yhdeksän asteen lämpötiloja.

Esimerkiksi Turussa paikkakuntakohtainen tammikuun lämpöennätys taisi rikkoutua jo toisen kerran tänä vuonna. Edellinen ennätys, 8,4 lämpöastetta, mitattiin pari viikkoa sitten.

Päivisin ilma tuoksuu huhtikuulta. Ehkä vielä oudommilta ovat tuntuneet lämpimät tähtikirkkaat yöt. Tavallisestihan lämpöä eristävän pilvipeitteen puuttuminen talvella tarkoittaa kirpeitä pakkasöitä.

Lukijat ovat ihmetelleet, että linnut laulavat jo täyttä häkää. Aurinkoisina päivinä voi kuulla talitiaisen, mustarastaan, varpusten ja viherpeipon laulua. Voipa talvehtineen punarinnankin kuulla jo lurittelevan.

Ilma on niin lämmin, että etenkin taajamissa, missä keinovalot pidentävät päivän pituutta, linnut käyttäytyvät melkein kuin elettäisiin maaliskuuta.

Muitakin kummallisia luontohavaintoja on tehty. Turussa koirasta irrotettiin vuoden ensimmäinen puutiainen jo tammikuun alussa. Myrkyllinen näsiä on paikoin jo pinkissä kukassa. Näsiä on toki tunnetusti aikainen kevätkukkija, mutta tavallisesti ”aikainen” tarkoittaa huhtikuuta tai korkeintaan maaliskuun loppua.

Parempi kuitenkin olla laittamatta pesää nyt pikkulinnuille, kuten laulussa ehdotetaan. Useimpien lintujen poikaset tarvitsevat kasvaakseen runsasproteiinista hyönteisravintoa. Sitä ei ole tarjolla vielä kuukausiin, ellei lasketa yksittäisiä lämmön herättämiä sääskiä ja kärpäsiä.

Lintujen sisäinen almanakka lienee kuitenkin sen verran tarkka, että säistä huolimatta ei ole syytä huolestua joukoittain nälkiintyvistä linnunpojista.

Talvea ei ole tänne lounaaseen ainakaan hetkeen tulossakaan, jos keskipitkän aikavälin sääennusteisiin on luottamista. Niiden mukaan myös helmikuusta on todennäköisesti tulossa huomattavasti tavallista lämpimämpi.

Rannikkoseudulla helmikuun ensimmäinen ja toinen viikko ovat tavallisesti vuoden kylmintä aikaa. Ehkä lämpötila silloin vihdoin laskee pakkaselle – mutta en löisi sen puolesta vetoa.

Maija Karala