”Sinä odotat, odotat, odotat…”

0

Armeijassa oli aina kiire odottamaan. Ensin oli kauhea hoppu laittaa oikeat varusteet päälle ja tarvittavat kamat reppuun. Sitten odotettiin käskyjä.

Odotettiin, että lähdetään metsään. Odotettiin, että päästään syömään. Odotettiin, että päästään metsästä pois. Siinä välissä istuttiin ja odotettiin Pasissa tai kuorma-auton lavalla.

Teltassa kipinävuoroa pitäessä odotettiin, että sukat kuivuisivat ja saisi nukkua. Kasarmilla odotettiin, että edes kerran viikossa pääsisi syömään sotkun munkkeja. Ja tietysti vapaa viikonloppu oli aina ajatuksissa, lopulta myös kotiutuminen.

17 vuoden takaisista ajoista on lopulta jäänyt mieleen paljon positiivista, vaikka armeija olikin enemmän pakollinen rypistys kuin toteutunut haave.

”Armeija tekee pojasta miehen”, sanotaan. Vanha sanonta pätee ainakin jollain tavalla edelleen, sillä monelle pojalle tai tytölle se on ensimmäinen kerta, kun pääsee tai joutuu pois kotoa pidemmäksi aikaa.

Armeijan jälkeen kesti pitkän aikaa ennen kuin aloin taas syödä kaurapuuroa. Petiä en petaa läheskään joka päivä, enkä ainakaan armeijatyyliin.

Odottaminen on kuitenkin yksi asia, joka on jatkunut päivästä toiseen.

Aamulla herään usein ennen herätyskelloa ja odotan sen soimista. Sen jälkeen jokaisen arkipäivän odotuslistalla ovat kahvin tippuminen, aamupalaverin alkaminen, työpäivän loppuminen ja jonkun tv-ohjelman tai harrastuksen alkaminen.

Tulosruudun jälkeen voi taas mennä nukkumaan ja kaikki alkaa alusta.

Onneksi jo Säkylän lähimetsissä haaveissa siintäneet vapaat viikonloput rikkovat edelleen kaavaa. Voi taas odottaa laivareissua, kesän festareita ja saunailtoja. Odotan, että Hassisen Kone esittää kesän keikoilla kappaleen Odotat?!, jossa lauletaan, että ”sinä odotat, odotat, odotat…”

Myös menoihin liittyy usein odottamista ja jonottamista. Olen kuitenkin joka paikassa taas puoli tuntia etuajassa ja kaverit myöhässä. Ei auta kuin odottaa.

Tavallisessa arjessa ei sinänsä ole mitään vikaa. On hyvä, kun on rutiineja ja tekemistä, mutta tuskin kukaan sitä jaksaisi, jos ei olisi edes jotain mitä odottaa.

Sen ei tarvitse olla mitään ihmeellistä. Välillä vain odotan sitä, että saan syödä aamiaisen pitkän kaavan mukaan ja vain olla.

Noin kuukauden päivät olen odottanut talvea ja hiihtokelejä. Muutama viikko sitten meteorologi Pekka Pouta totesi, että talvi saattaa tulla etelään vasta sitten, kun ihmiset odottavat jo kevättä.

Näillä näkymin talven odottamisesta on tulossa uusi jokavuotinen perinne. Pettymyksiä on varmasti luvassa.

Risto-Matti Kärki

tuottaja