Taistelua turhista asioista

0

Se oli tavallinen arkiaamu. Keitin kahvit ja valmistauduin lukemaan päivän lehdet ja selailemaan uutiset verkosta. Päivän suuri uutinen ei liittynyt USA:n ja Iranin väleihin, ei hallituksen tekemiin linjauksiin eikä edes Brittihovin kuvioihin vaan siihen, että Elovena-puuropaketin kyljessä esiintyvä piirroshahmo saa uuden mekon.

Uutiskynnys oli ylitetty ja somen puolella jo täysi raivo päällä. Syntyi ketjuja ketjujen perään, jossa uudistus haukuttiin. Osa keskustelijoista päätti lopettaa puuronsyönnin siihen paikkaan tai ainakin vaihtaa merkkiä. Yksi kertoi myyvänsä Raision osakkeet siltä istumalta.

Niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin, on ongelmien sisältö ainakin jonkinlainen indikaattori siitä, miten yhteisöllä tai tässä tapauksessa suomalaisella somekansalla menee. Nähtävästi asiat ovat siis varsin hyvin, kun aika riittää puuropaketin piirroskuvan laajamittaiseen kritisointiin.

Toisaalta tämä on osoitus myös ajallemme tyypillisestä joukkoreaktiosta, jossa asiaa sen kummemmin tarkastelematta liitytään joukkoliikkeeseen, jossa kukin saa eri sanakääntein kertoa miten huono ja epäonnistunut uudistus tai idea nyt on esitetty. Lopulta hyvin pieni prosentti keskusteluun osallistuneista edes tietää mistä alun perin oli kysymys.

Mistä siis lopulta oli kysymys? Raisio tähtää Elovena tuotemerkillään ulkomaille ja oli tätä varten teettänyt useita tutkimuksia, joista oli käynyt ilmi, että tuotteen ulkoasu vaatisi päivitystä. On ehkä hyvä muistaa, että se mikä meille näyttää suomalaiselta, voi esimerkiksi puolalaisen kuluttajan silmissä näyttää venäläiseltä. En halua kritisoida rakasta itänaapuriamme sen enempää, mutta lienee selvää, että venäläinen elintarvike ei ole mikään vetovoimatekijä esimerkiksi Puolassa.

Raisio siis päätti osana tätä kansainvälistymistä muuttaa ulkoasua ja vaihtaa 95 vuotta kansallispuvussa esiintyneen piirroshahmon moderniin siniseen mekkoon. Tuote säilyy samana, samoin värit ja logo, mutta siinä esiintyvä Elovena-tyttö vaihtoi mekkoa. Tämä oli siis se suuri rikos, johon Raisio yrityksenä syyllistyi.

Kansanliikkeille on paikkansa jatkossakin ja on aina ollut. On kuitenkin ihan eri asia nousta puolustamaan työpaikkoja, kuten esimerkiksi aikanaan Turun Sinappia koskeneessa kansanliikkeessä tapahtui. Tuolloin koko sinapin valmistus siirtyi Puolaan. Raisio taas ei ole siirtämässä työtä pois Suomesta vaan parhaimmillaan tuottamassa sitä lisää, joka onnistuessaan taas tuottaa lisää veroeuroja ja hyvinvointia Suomeen.

Lopulta taitaa kuitenkin käydä niin, että voittajat tässä some-raivossa ovat Raisio ja Elovena-tyttö. Uskoakseni pieni joukko raivostuneita piti jälleen suurta meteliä, kun suurempi joukko tämän uutisen myötä huomasi kauraryynien loppuneen. Pitääkin ostaa lisää. Itse mietin mielessäni, että moniko olisi huomannut koko muutosta, jos se olisi vain toteutettu ilman uutisointia? Tuskin juuri kukaan. Onnittelen siis Raision tiedotusosastoa. Olette bonuksenne ansainneet.

Pete Poskiparta

kirjoittaja on

ulkouusikaupunkilainen

viihdetaiteilija ja

mentalisti