Työllisyyden näkymät edelleen valoisat

0

Varsinais-Suomen Liiton uusin maakuntakatsaus kertoo, että yritysten suhdannekehitys on jatkunut myönteisenä viime vuoden lopulle saakka. Liikevaihtoaan kasvattivat valmistavan teknologiateollisuuden yritykset, ICT-ala ja liike-elämän palvelut.

Rakennusala kasvu on jonkin verran hidastunut, mutta kaupan ala on puolestaan kääntynyt kasvuun.

Positiivista rakennemuutosta ei siis ole peruttu, vaikka tuoreimmat työllisyystilastot eivät ole aivan niin valoisia kuin täällä on viime aikoina totuttu.

Uusikaupunki pomppasi joulukuussa tilastokärkeen korkean työttömyysasteen takia. Näillä näkymin 16,6 prosentin työttömyysaste jäänee onneksi väliaikaiseksi. Autotehtaan lomautusten vaikutus näkyy koko Vakka-Suomessa ja heijastuu koko maakuntaan.

Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimisto ennakoi tiedotteessaan, että tammikuun aikana työttömien määrä yleensä vähenee koko Varsinais-Suomessa. ”Niin tapahtuu tälläkin kertaa”, analyytikot kertovat.

Vakka-Suomessa elinvoiman uhkana on viime vuosina nähty ennemminkin pula työvoimasta kuin työpaikoista. Suurta muutosta ei tässäkään trendissä ole nähtävissä: esimerkiksi Uudessakaupungissa oli joulukuussa avoinna 133 työpaikkaa.

Huolestuttavaa on, että pitkäaikaistyöttömien määrä on Vakka-Suomessa kasvussa. Koko Varsinais-Suomessa heidän määränsä on vuoden aikana laskenut.

Työllistymistä edistäville hankkeille on edelleen tilausta, jotta työ löytää tekijänsä. Yksi sellainen on Nuorten Reitti-hanke, joka on tarkoitettu täällä asuville 18–29-vuotiaille.

Valmet Automotivelle on hankkeen kautta toistaiseksi työllistynyt kuusi nuorta, ja nyt mukaan on ilahduttavasti tullut myös muita alueella toimivia yrityksiä.